.

poniedziałek, 16 marca 2009

Kurczak po azjatycku


Kurczak po azjatycku – przepis na 2 osoby

2 – 3 ząbki obranego i posiekanego czosnku
1 duża cebula pokrojona w pół plasterki
1 papryka czerwona pokrojona w paski
2 łodygi selera naciowego pokrojonego w cieńkie plasterki
1 mały ogórek pokrojony w słupki ( takie cieńkie frytki)
1 mała cukinia pokrojona tak jak ogórek
1 pomidor pokrojony w ósemkę czyli na 8 części
2 piersi z kurczaka pokrojone w paski
Przyprawa chińska 5 smaków, sos sojowy kikoman, słodko-pikantny sos chilli ewentualnie chilli w proszku i szczypta cukru, sól, curry, olej do smażenia.

Wykonanie:
Wszystkie składniki pokroić tak jak w przepisie i poukładać osobno na talerzykach .Kurczaka posolić i posypać curry. Najlepiej smażyć wszystko na woku, ale możemy usmażyć również na zwykłej patelni. Najważniejsza jest temperatura i szybkość wykonania. Dlatego też wszystkie składniki potrawy należy przygotować przed smażeniem .Nagrzewamy suchą patelnie i dopiero jak jest bardzo gorąca nalewamy olej ( 2-3 łyżki).Po chwili jak olej się nagrzeje smażymy paski kurczaka ok. 2 minut stale mieszając. Kurczaka zdejmujemy z patelni i trzymamy np. przykrytego folią aluminiową. Jeżeli mamy 2 patelnie to pozostawiamy na patelni. I jeszcze raz od początku. Nagrzewamy patelnię, na gorącą wlewamy olej i na gorący olej wrzucamy czosnek i od razu cebulę, smażymy 1 minutę cały czas mieszając, dokładamy paprykę i seler naciowy i znowu 1 minutę. Następnie dokładamy warzywa miękkie cukinię i ogórek smażymy 2 minuty. Na koniec pomidory i usmażone paski kurczaka. Wszystko doprawiamy. Dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy 5 smaków, 2-3 łyżeczki sosu sojowego i do smaku czyli jak kto lubi ostre danie sos chilli słodko-pikantny. Mieszamy, smażymy jeszcze chwilę i nasze danie jest gotowe. Samo smażenie nie powinno trwać dłużej jak 6-8 minut. Warzywa powinny być chrupiące. Kurczaka po azjatycku podajemy najlepiej z ryżem ew. bagietką. Zachęcam do wykonania tego dania na chińskiej patelni wok. Patelnia jest tania a dań jakie można na niej przygotować jest bardzo wiele.

Życzę udanych potraw i smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz