.

niedziela, 21 grudnia 2014

Smażone selery naciowe z marchewką i mandarynkami


Fried Celery and carrot and tangerine


Składniki.
2 łodygi selera naciowego
1 marchew
1 mandarynka
1 łyżka oliwy
100 ml wina białego wytrawnego
1 łyżka soku z cytryny
sól, gałka muszkatołowa

Wykonanie.
Łodygi selera pokroić w 2-3 cm kawałki. Marchew w paski.

Podsmażyć na oliwie, podlać winem i dusić do akceptowanej przez nas miękkości. Dorzucić cząstki mandarynek, posypać gałką muszkatołowa i momencik  smażyć. Smaczny dodatek do mięska drobiowego.

2 komentarze:

  1. Powiększyłam zdjęcie i śmiem twierdzić, że to danie jest CUDNE!

    OdpowiedzUsuń
  2. Trafiłam tu w poszukiwaniu zastosowania dla selera naciowego. I stwierdzam że naprawdę ciężko znaleźć coś "na ciepło". Chyba spróbuję z tym, mimo iż nie mam mandarynek ;)
    _______________________
    Natalia, http://www.pieceofsimplicity.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń