.

niedziela, 21 grudnia 2014

Adwentowe anyżowe "orzeszki"


Advent anise "peanuts"


Składniki.
2 jajka
10 dag cukru kryształ
10 dag cukru pudru
20 dag maki pszennej
3 łyżki zmielonych migdałów
1/4 łyżeczki pieprzu
2 gwiazdki anyżu 

Wykonanie.
Jajka ubić z cukrem na gładką masę.
Dodać cukier puder, pieprz, mąkę i zmielone orzechy .Zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na 2 h w ciepłe miejsce.
Na stolnicy oprószonej mąką uformować wałki o średnicy 1 cm. Łyżeczką odcinać kawałki o długości 3 cm, powinny przypominać orzechy włoskie. Mnie to różnie wychodzi.
Blachę wyłożyć papierem i posypać zmielonymi gwiazdkami anyżu. Pozostawić na noc w ciepłym miejscu. Gdy w pomieszczeniu jest bardzo ciepło, można je piec po 4 h. Piec 7 minut w temp.180 stopni.

Rada. Ja, przed pieczeniem nacinam leciutko wierzch ciastek, wtedy ładnie pękają.

2 komentarze:

  1. Che buoni, ricordano i dolcetti che li mangiavo da piccola !

    OdpowiedzUsuń
  2. Muito bom o seu blog, estive a percorre-lo li alguma coisa, porque espero voltar mais algumas vezes, deu para perceber a sua dedicação em partilhar o seu saber.
    Se me der a honra de visitar e ler algumas coisas no Peregrino e servo ficarei radiante.
    E se gostar e desejar comente.
    Que Deus vos abençõe e guarde.
    António.
    http://peregrinoeservoantoniobatalha.blogspot.pt/

    OdpowiedzUsuń