.

niedziela, 21 grudnia 2014

Rybne krokiety z karpia


Fish croquettes


Składniki.
20 dag mięsa ugotowanego z ryb
1 ziemniak
1 cebulka
1 żółtko
1 łyżeczka kolendry
1 łyżka natki pietruszki
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
mąka
 bułka tarta
jajko do panierowania
olej do smażenia

Wykonanie.
Proponuję wykorzystać resztki z ryb po filetowaniu, albo całą. Ugotować z warzywami, wyjąć i rozdrobnić widelcem. Do miski włożyć rybę , ugotowany i obrany ziemniak ,posiekana drobno cebulkę, natkę pietruszki żółtko i przyprawy. Wymieszać i uformować krokiety. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoty kolor. Podaję z śliwkowym sosem chilli.

Sos.
100 g powideł śliwkowych
1 łyżeczka oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu winnego
1 łyżka słodkiego sosu chilli

Na oleju przesmażyć czosnek, dodać powidła, ocet i chilli. Mieszać, aż składniki się połączą.

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe krokieciki, pyszna propozycja :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mój Jezusicku, żeby kto jeszcze wykonał za mnie robotę przy tej pyszności...

    OdpowiedzUsuń