.

sobota, 6 grudnia 2014

Raclette, patelenka pełna smaków i zabawy


Raclette


Aura za oknami nie sprzyja biesiadowaniu przy ognisku czy grillu, ale namiastką tego może być raclette.
 

Składniki.
50 dag sera raclette
50 dag polędwicy
2 papryki
1 cukinia
1 kg ziemniaków
sól
pieprz

Wykonanie.
Ziemniaki ugotować. Mięso i ser pokroić w plastry.
Paprykę w paski ,a cukinię w krążki.
Na płycie grzewczej układamy mięso i warzywa, do grillowania.
Na patelenkach plastry sera. Na talerz nakładamy ziemniaki i za pomocą drewnianej szpatułki zsuwamy na nie stopiony ser. Jemy z grillowanym mięsem i warzywami.
Jest to najprostsza wersja raclette.

Raclette, to rodzaj szwajcarskiego sera, sposób przyrządzania potrawy i nazwa sprzętu.
To danie na każdą okazję – na romantyczny wieczór we dwoje, rodzinną biesiadę i na super prywatkę. Przygotowanie raclette jest bardzo proste, a efekt końcowy gwarantowany.
 RACLETTE wywodzi się z Wallis w Szwajcarii i podobno ma już ponad 400 - letnią historię. Legenda głosi, że biedni drwale, przez przypadek, odkryli wyborny smak topionego sera. Pierwotnie potrawa była przyrządzana przez szwajcarskich pasterzy na gorących kamieniach ułożonych wokół paleniska. Nazwa raclette pochodzi od francuskiego słowa „racler” co znaczy zdrapywać. Dosłownie zdrapuje się ser stopiony na powierzchni krążka sera. Raclette należy do  tradycyjnych serowych dań kuchni szwajcarskiej. Z czasem urozmaicono i wzbogacono sposoby przyrządzania raclette poprzez zastosowanie nowych, coraz to bardziej pomysłowych urządzeń i specjalnie dobranych gatunków sera.
Podstawą do raclette jest ser raclette.
Ser Raclette, to pełnotłusty ser półtwardy, produkowany ze świeżego lub pasteryzowanego mleka. Ma jasną, pomarańczowo-brązową skórkę i wnętrze koloru kości słoniowej. Najlepszy smak osiąga po trzech miesiącach dojrzewania. Oryginalny produkowany jest w Szwajcarii ,ale również bardzo popularny we Francji.
Bardzo dobrze sprawdzają się też inne np. ser halloumi, gorgonzola czy camembert. Lekko rozpuszczone podaje się  tradycyjnie z gotowanymi ziemniakami, ale podajemy też grzankami, owocami, warzywami i wszystkim na co mamy apetyt.
 Ser raclette po podgrzaniu w tradycyjnym piecyku lub raclette z łopatkami nakładany jest na talerz. Jest to niezapomniane przeżycie i atrakcja kulinarna kreująca wspaniały klimat zabawy i wspólnego jedzenia. Na patelence można ułożyć cały zestaw.  Każdy sam komponuje swoje łopatki do raclette, wypełniając je ulubionymi składnikami, nie za wysoko. Na górnej płycie skwierczą smakowite kawałki mięsa, na dole topi się serek. Do jego przygotowania wystarczy niewiele czasu ,stół i krzesła. Na środku stołu ustawiamy raclette lub racletton, to ten z górną płytą grzewczą i dużo miseczek z warzywami świeżymi, marynowanymi cebulkami, ogóreczkami ,oliwkami, śliwkami, owocami, wspaniała jest gruszka z orzechami, a może banan, oczywiście przyda się bagietka ,przyprawy i jakieś sosy,a mogą być też konfitury z żurawiny itd.,a może ktoś wykombinuje malutki omlecik, tutaj wyobraźnia nie ma granic…
Te wszystkie "wymyślne" urządzenia pozwalają na wspaniałe wspólne spędzanie czasu przy stole ... wino się leje , najlepiej czerwone, wytrawne, rozmowy się toczę , a na środku stołu dochodzi danie główne wieczoru ... i apetyty rosną i każdy może mieć swój mały udział w tym wspólnym przygotowaniu kolacji . Jest to  taka domowa wersja siedzenia przy ognisku :):) I TO JEST PRAWDZIWY DUCH BIESIADOWANIA.
Ale na koniec trochę dziegciu, niestety sery  mają dużo kalorii, a wiem z doświadczenia, że na jednej patelence biesiada się nie kończy. Dlatego należy to równoważyć warzywami, warzywami i …


2 komentarze:

  1. Raclette jest cudowny. Pierwszy raz odkryłam do w marcu w jednej z restauracji w Gdańsku. Od tamtej pory mam już w domu.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń