Cheesecake
with quince
Składniki.
0,8
kg sers twarogowego
6
jaj
1
szkl. cukru pudru
300
ml kremówki
3
łyżki mąki ziemniaczanej
1
łyżeczka skórki otartej z cytryny
1
garść rodzynek
12
pasków pigwy kandyzowanej
Lukier.
5
łyżek cukier puder
1
łyżeczka sok z cytryny
1/2
białka
Wykonanie.
Twaróg
utarłem blenderem, nie lubię mielić.
Żółtka
utrzeć z cukrem.
Dodać
twaróg, śmietankę, mąkę ziemniaczaną i otartą skórkę cytrynową. Krótko
miksować.
Połączyć
z ubitą pianą i przełożyć do formy,25 cm.
Posypać
rodzynkami oprószonymi mąką i widelcem trochę powciskać do środka.
Piec
w temp.180 stopni przez 1 h.
Składniki lukru utrzeć i polać nim wierzch sernika i
ułożyć paski pigwy kandyzowanej.
Jestem łasuchem sernikowym, więc wypatrzyłam u Ciebie właśnie coś pysznego. Fantastyczny wypiek.
OdpowiedzUsuńciekawy sposób na wykorzystanie pigwy::)
OdpowiedzUsuńłał! Piękny serniczek!!! Wygląda na delikatny i kremowy, a takie lubię najbardziej! Brawo!
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńOch, jak ja mam ochotę na taki sernik!
OdpowiedzUsuń