White
chocolate mousse
5
dag biszkoptów
1
łyżka masła
2
łyżki spirytusu
2
łyżki cukru
2
łyżki wody
15
dag czekolady białej
1
jajko
150
ml śmietany
15
dag truskawek
2
łyżki cukru pudru
Wykonanie.
Biszkopty
zmiksować z masłem i spirytusem. Wyłożyć na dno foremki, dł 18 cm, wyłożonej
folią spożywczą.
W
rondelku podgrzewać wodę z cukrem, aż do jego rozpuszczenia. Gotować 2 minuty. Zdjąć
z ognia.
Do
syropu włożyć połamaną czekoladę i rozpuścić. Trochę przestudzić.
Dodać
żółtko i utrzeć. Ostudzić.
Śmietankę
lekko ubić, dodać do masy i dokładnie wymieszać.
Ubić
białko na sztywną pianę i dodać do masy.
Przełożyć
do foremki i wstawić na noc do zamrażarki.
Sos coulis.
Zmiksować truskawki, jeżeli trzeba przelać
przez sitko, dodać cukier puder i zmiksować.
Wyjąć z zamrażarki na 10 minut przed podaniem. Podawać
z truskawkowym sosem coulis.
Wspaniały deser :) Pięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńGdyby smaki miały zabrać mnie do raju to to byłby pewny bilet! Uwielbiam białą czekoladę.
OdpowiedzUsuńJaki delikatny... :)
OdpowiedzUsuń