.

wtorek, 18 listopada 2014

Mus z białej czekolady


White chocolate mousse


Składniki.
5 dag biszkoptów
1 łyżka masła
2 łyżki spirytusu
2 łyżki cukru
2 łyżki wody
15 dag czekolady białej
1 jajko
150 ml śmietany
15 dag truskawek
2 łyżki cukru pudru

Wykonanie.
Biszkopty zmiksować z masłem i spirytusem. Wyłożyć na dno foremki, dł 18 cm, wyłożonej folią spożywczą.
W rondelku podgrzewać wodę z cukrem, aż do jego rozpuszczenia. Gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia.
Do syropu włożyć połamaną czekoladę i rozpuścić. Trochę przestudzić.
Dodać żółtko i utrzeć. Ostudzić.
Śmietankę lekko ubić, dodać do masy i dokładnie wymieszać.
Ubić białko na sztywną pianę i dodać do masy.
Przełożyć do foremki i wstawić na noc do zamrażarki.
Sos coulis.
 Zmiksować truskawki, jeżeli trzeba przelać przez sitko, dodać cukier puder i zmiksować.

Wyjąć z zamrażarki na 10 minut przed podaniem. Podawać z truskawkowym sosem coulis.


3 komentarze: