.

niedziela, 16 listopada 2014

Piersi gęsi pieczone z pomarańczami i jabłkami


Roasted goose breast with oranges and apples


 
Wykonanie.
3 gęsie piersi
sól
pieprz
majeranek
2 pomarańcze
4 jabłka
1 łyżeczka estragonu
1 łyżeczka majeranku

Wykonanie.
Mięso natrzeć przyprawami, odstawić przynajmniej na 1 h.
Opiec i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dołożyć ćwiartki pomarańczy oprószone estragonem i piec około 1,5 h. Dodać ćwiartki jabłek posypane majerankiem i piec mięsko jeszcze 20 minut.
Wyjąć, chwilę odczekać i kroić pod kątem w plastry.
Podawać z cząstkami jabłek i pomarańczy.
Jako dodatek proponuję opiekane ziemniaczki.


2 komentarze: