.

poniedziałek, 17 listopada 2014

Zupa ziemniaczana z pulpecikami mięsnymi


Potato soup with meatballs


Składniki.
4 ziemniaki
1 marchewka
1 cebula
1/4 selera korzeniowego
1 łyżka masła
pieprz
sól 

Kulki mięsne z majerankiem.
25 dag wołowiny zmielonej
1 jajko
1 cebulka
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz

Wykonanie.
Wszystkie warzywa pokroić w kostkę.
Ziemniaki zalać wrzącym wywarem.
Pozostałe warzywa przesmażyć na maśle i dołożyć do ziemniaków. Gotować 5 minut.
Przygotować pulpeciki. Zmielone mięso, najlepiej wołowe, ale może być inne, połączyć z przesmażoną cebulką i jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Formować nieduże kulki.
Kulki mięsne włożyć do zupy i gotować 10-15 minut.

Posypać majerankiem ,najlepiej świeżym i podać.

1 komentarz: