Black and white
cake with pumpernickel
40 dag pumpernikla
5 jaj
8 łyżek cukru
Krem.
2 cytryny
8 łyżek cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/3 szkl. wody
500 ml śmietany kremówki
Poncz.
3/4 szklanki soku pomarańczowego
1 łyżka cukru
1 łyżka spirytusu
2 łyżki płatków czekoladowych czarnych i białych
Wykonanie.
Pumpernikiel wysuszyć w piekarniku i zemleć w robocie lub na tarce.
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli. Ubić również żółtka. Połączyć
zmielony pumpernikiel z pianą i żółtkami.
Masę przełożyć do natłuszczonej tortownicy, 24 cm. i piec w temp.180
stop.35 minut.
Po ostudzeniu przekroić na 2 lub 3 krążki .Nasączyć ponczem przygotowanym z
wymienionych składników.
Przygotować krem.
Z 2 cytryn wycisnąć sok. Do rondelka wsypać mąkę ziemniaczaną, cukier, wlać
wodę i sok z cytryny. Ugotować kisiel. Ostudzić, mieszać, aby nie utworzył się
kożuch.
Śmietanę ubić, dodawać kisiel. Dokładnie wymieszać.
Krążki oraz boki posmarować kremem. Wierzch posypać płatkami czekolady.
o ale masz pomysły:)
OdpowiedzUsuń