.

czwartek, 27 listopada 2014

Czekoladowe risotto z gotowanymi gruszkami


Chocolate risotto


Składniki-2 porcje.
2,5 szklanki mleka
0,5 szklanki ryżu arborio
1 łyżka masła
5 dag czekolady gorzkiej
1 gruszka
2 łyżki cukru
1 szkl. wody
1 łyżka soku z cytryny
cynamon
goździki
2 łyżeczki konfitury z czarnej porzeczki

Wykonanie.
W syropie cukrowym gotować gruszki, aż zmiękną. Zdjąć z ognia i pozostawić w rondlu.
Zagotować mleko i pozostawić na malutkim ogniu.
W rondlu z grubym dnem rozpuścić masło. Kiedy zacznie się pienić dodać ryż , mieszać i smażyć ,aż ziarna staną się prawie szkliste.
Wlać 60 ml gorącego mleka, mieszać i gotować, aż ryż je wchłonie. Czynność tę powtarzać do wyczerpania mleka. Proces jest dosyć długi,około30-40  minut.
Dodać połamaną czekoladę i ewentualnie 1 łyżkę cukru, ja lubię bez cukru. Gotować jeszcze parę chwil, do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
Podawać z gruszką i konfiturą z czarnej porzeczki.
 Czekoladowe risotto ,to bardzo smaczny deser.

2 komentarze: