Chocolate
risotto
2,5
szklanki mleka
0,5
szklanki ryżu arborio
1
łyżka masła
5
dag czekolady gorzkiej
1
gruszka
2
łyżki cukru
1
szkl. wody
1
łyżka soku z cytryny
cynamon
goździki
2
łyżeczki konfitury z czarnej porzeczki
Wykonanie.
W
syropie cukrowym gotować gruszki, aż zmiękną. Zdjąć z ognia i pozostawić w
rondlu.
Zagotować
mleko i pozostawić na malutkim ogniu.
W
rondlu z grubym dnem rozpuścić masło. Kiedy zacznie się pienić dodać ryż ,
mieszać i smażyć ,aż ziarna staną się prawie szkliste.
Wlać
60 ml gorącego mleka, mieszać i gotować, aż ryż je wchłonie. Czynność tę
powtarzać do wyczerpania mleka. Proces jest dosyć długi,około30-40 minut.
Dodać
połamaną czekoladę i ewentualnie 1 łyżkę cukru, ja lubię bez cukru. Gotować
jeszcze parę chwil, do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
Podawać z gruszką i konfiturą z czarnej porzeczki.
Czekoladowe risotto ,to bardzo smaczny deser.
jak zwykle wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńBardzo nietypowe risotto i bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuń