.

sobota, 22 listopada 2014

Kanapka prosto z pieca


Sandwich with oven




Składniki.
Ciasto jak na cienką pizzę.
2 szklanki mąki pszennej
5 dag drożdży
0,5 szklanki mleka
1 łyżka oliwki
1 jajko
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli

Nadzienie.
2 łyżki keczupu
20 dag szynki konserwowej w plastrach
10 dag sera mozzarella
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka czarnuszki do posypania

Wykonanie.
Drożdże rozpuścić w mleku i dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto, odstawić na 20 minut.
Rozwałkować w prostokąt, posmarować keczupem, rozłożyć plastry szynki, posypać równomiernie serem i pietruszką.
Całość zwinąć ,zaczynając ok krótszego boku. Ułożyć na naoliwionej blaszce, założeniem na spodzie, Posmarować białkiem i posypać czarnuszką. Odstawić na 20 minut.
Piec w temp.200 stopni, 40 minut.
Po wyjęciu z pieca, odczekać 5 minut i można kroić. Dobrze smakuje z sosem chrzanowym lub z zieloną sałatą. Kanapka jest równie smaczna na zimno.


3 komentarze:

  1. Robiłam. Z boczusiem i serem żółtym. Niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny pomysł! Nic, tylko przenieść to cudo do swojego... piekarnika! :)

    OdpowiedzUsuń