.

piątek, 10 października 2014

Konfitura z czerwonej cebuli


With red onion jam


Składniki.
3 cebule czerwone
3 łyżki oliwy
2 łyżki cukru brązowego
50 ml wina Porto
1-2 łyżki miodu
3 łyżki aceto balsamico di Modena
1 łyżeczka tymianku
sól
pieprz

Wykonanie.
Obraną cebulę pokroić w piórka.
W rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę dodając cukier. Kiedy cukier się lekko skarmelizuje wlać Porto, ocet i dodać resztę składników.
Smażyć na wolnym ogniu, często mieszając, aż płyn całkowicie odparuje.
Gorącą konfiturę przełożyć do słoika i zamknąć.
Można przechowywać długo, chociaż ja wolę robić na bieżąco.

Konfitura słodko -kwaśna jest doskonała jako dodatek do sałatek, mięsa, wędlin, serów itp.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz