With red onion jam
3 cebule
czerwone
3 łyżki oliwy
2 łyżki cukru
brązowego
50 ml wina Porto
1-2 łyżki miodu
3 łyżki aceto
balsamico di Modena
1 łyżeczka
tymianku
sól
pieprz
Wykonanie.
Obraną cebulę
pokroić w piórka.
W rondlu
rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę dodając cukier. Kiedy cukier się lekko
skarmelizuje wlać Porto, ocet i dodać resztę składników.
Smażyć na
wolnym ogniu, często mieszając, aż płyn całkowicie odparuje.
Gorącą
konfiturę przełożyć do słoika i zamknąć.
Można
przechowywać długo, chociaż ja wolę robić na bieżąco.
Konfitura słodko -kwaśna jest doskonała jako dodatek do sałatek, mięsa,
wędlin, serów itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz