Baked apples
with ice cream and topping
Składniki
5 jabłek
3 łyżki kajmak
1 łyżka orzechy
laskowe
1 łyżka orzechy
włoskie
1 łyżka migdały
Polewa
100 ml sok jabłkowy
100 ml wino białe
5 dag cukier
1 łyżeczka mąka
kukurydziana
Wykonanie.
Orzech i migdały posiekać
i wymieszać z kajmakiem. W jabłkach wyciąć otwornicą gniazda nasienne, otwory
trochę powiększyć, ściąć czapeczki. Otwory wypełnić masą kajmakową z orzechami,
nakryć czapeczkami. Ułożyć w formie do zapiekania i piec w piekarniku około 20
minut w temp. 190 oC.
Polewa
Wymieszać sok
jabłkowy, wino i cukier. Gotować na małym ogniu, aż do zredukowania do 1/3
objętości początkowej. Jeżeli polewa jest za rzadka, zaciągnąć mąką
kukurydzianą wymieszaną z odrobiną wody.
Jabłka podać polane
polewą z gałką lodów.
Deliciosas!!! una salsa exquisita. Un saludo.
OdpowiedzUsuńTaki deserek to ja bardzo chętnie bym zjadła. Wygląda świetnie i wyobrażam sobie że te jabłuszka są pyszzne
OdpowiedzUsuńwyglądają wspaniale!! Jak ja bym chciała, dostać takie o poranku do łóżka... :)
OdpowiedzUsuńPieczone jabłka to deser mojego dzieciństwa. A z lodami! Rozpusta :)
OdpowiedzUsuńgorące jabłka, a do tego lody i czego można chcieć więcej? ;)
OdpowiedzUsuń