.

środa, 8 października 2014

Pieczone jabłka z lodami i polewą


Baked apples with ice cream and topping


Składniki
5 jabłek
3 łyżki kajmak
1 łyżka orzechy laskowe
1 łyżka orzechy włoskie
1 łyżka migdały

Polewa
100 ml sok jabłkowy
100 ml wino białe
5 dag cukier
1 łyżeczka mąka kukurydziana


Wykonanie.
Orzech i migdały posiekać i wymieszać z kajmakiem. W jabłkach wyciąć otwornicą gniazda nasienne, otwory trochę powiększyć, ściąć czapeczki. Otwory wypełnić masą kajmakową z orzechami, nakryć czapeczkami. Ułożyć w formie do zapiekania i piec w piekarniku około 20 minut w temp. 190 oC.



Polewa
Wymieszać sok jabłkowy, wino i cukier. Gotować na małym ogniu, aż do zredukowania do 1/3 objętości początkowej. Jeżeli polewa jest za rzadka, zaciągnąć mąką kukurydzianą wymieszaną z odrobiną wody.
Jabłka podać polane polewą z gałką lodów.


5 komentarzy:

  1. Deliciosas!!! una salsa exquisita. Un saludo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki deserek to ja bardzo chętnie bym zjadła. Wygląda świetnie i wyobrażam sobie że te jabłuszka są pyszzne

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają wspaniale!! Jak ja bym chciała, dostać takie o poranku do łóżka... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieczone jabłka to deser mojego dzieciństwa. A z lodami! Rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. gorące jabłka, a do tego lody i czego można chcieć więcej? ;)

    OdpowiedzUsuń