.

wtorek, 7 października 2014

Pâté z drobiowych wątróbek


Pâté of chicken liver


Składniki.
50 dag wątróbka z kurczaka
1 gruszka
2 cebule
1 łyżeczka kapary
2 ząbki czosnku
50 ml brandy
15 dag masło
olej do smażenia
tymianek
majeranek
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
zielony pieprz z zalewy
mleko
5 dag masło do polania

Wykonanie.
Wątróbki umyć, osuszyć, oczyścić z błon, zalać mlekiem i odstawić na 12 godzin do lodówki.
Cebule pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, dodać drobno pokrojony czosnek, startą na łezce gruszkę, kapary i na koniec osączoną z mleka wątróbkę. Całość doprawić tymiankiem i majerankiem. Po dodaniu wątróbek smażymy bardzo krótko, około 4-5 minut, tak, żeby wątróbka była w środku różowa. Na koniec podlewamy alkoholem i przez moment flambirujemy, następnie gasimy ogień i na chwilę odstawiamy do ostudzenia.
Całość przekładamy do malaksera, dodajemy pozostałe masło i doprawiamy do smaku, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Otrzymaną pastę przekładamy do  glinianych miseczek, zalewamy roztopionym masłem i posypujemy kilkoma ziarenkami zielonego pieprzu z zalewy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.


Przepisów na ten pasztet jest dużo na blogach. Do zrobienia zainspirował mnie przepis na blogu Anny Petryna  [TUTAJ]. Oczywiście, jak zwykle muszę coś zmienić. Każdy ma swoje ulubione przyprawy i smaki.

2 komentarze:

  1. Robię i lubię delikatny francuski pasztet, ten jest bardzo bogaty smakowo, podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmmmm, oj, niezwykle smacznie !!! Pozdrawiam Chris :)

    OdpowiedzUsuń