Cutlets with white cabbage with dill
0,5 główki kapusta biała
2 cebule
1 jajko
1 pęczek koperku
3 łyżki mąki
przyprawa do dań
Kucharek
pieprz
sól
bułka tarta
ser żółty
pomidorki koktajlowe
Wykonanie
Kapustę pokroić na
małe cząstki. Zagotować wodę z dodatkiem przyprawy do dań Kucharek, włożyć
kapustę, gotować 5 minut, odcedzić, schłodzić.
Cebulę pokroić na cząstki, przesmażyć na oleju, dodać do
kapusty, zmielić w maszynce.
Otrzymaną pulpę wyłożyć na sito, do obcieknięcia,
następnie, dodać jajko, mąkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Masę nabierać łyżką, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z
obu stron kotleciki na oleju.
Ja podałem z plastrem sera i pomidorem, oczywiście można
jeść same kotlety, albo jako dodatek do II dania np. kotleta schabowego.
Bardzo pomysłowe! ;) Z kapusty jeszcze kotletów nie robiłem.
OdpowiedzUsuńKrzysiu, wszystkie Twoje danka to małe dzieła sztuki. Musisz mieć duszę artysty :-)
OdpowiedzUsuńTakich kotletów mogłabym spróbować:) Jestem ciekawa jak smakują. Fajny przepis :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń