.

czwartek, 2 października 2014

Kotlety z białej kapusty z koperkiem


Cutlets with white cabbage with dill


Składniki
0,5 główki kapusta biała
2 cebule
1 jajko
1 pęczek koperku
3 łyżki mąki
przyprawa do dań  Kucharek
pieprz
sól
bułka tarta
ser żółty
pomidorki koktajlowe

Wykonanie
Kapustę  pokroić na małe cząstki. Zagotować wodę z dodatkiem przyprawy do dań Kucharek, włożyć kapustę, gotować 5 minut, odcedzić, schłodzić.
Cebulę pokroić na cząstki, przesmażyć na oleju, dodać do kapusty, zmielić w maszynce.
Otrzymaną pulpę wyłożyć na sito, do obcieknięcia, następnie, dodać jajko, mąkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Masę nabierać łyżką, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron  kotleciki na oleju.

Ja podałem z plastrem sera i pomidorem, oczywiście można jeść same kotlety, albo jako dodatek do II dania np. kotleta schabowego.


3 komentarze:

  1. Bardzo pomysłowe! ;) Z kapusty jeszcze kotletów nie robiłem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Krzysiu, wszystkie Twoje danka to małe dzieła sztuki. Musisz mieć duszę artysty :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich kotletów mogłabym spróbować:) Jestem ciekawa jak smakują. Fajny przepis :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń