.

czwartek, 2 października 2014

Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem


Traditional cabbage rolls with meat and rice


Składniki:
1 główka kapusta biała
0,5 kg łopatka wieprzowa
0,5 kg szynka wieprzowa
2 cebule
10 dag ryż
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
sól,
pieprz czarny,
majeranek
0,7 l. bulion z drobiu

Sos pomidorowy:
1 puszka pomidory pelatti
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
2 cebule
0,5 łyżeczki  ziół prowansalskich francuskich
½ łyżeczki cukru
2 liście laurowe
3 ziele angielskie
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu winnego
1 szklanka  wywaru z gotowanych gołąbków
100 ml. śmietana 18%
Sól
Pieprz świeżo zmielony

Sposób wykonania:
 Z kapusty zdjąć pierwsze uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do gotującej, osolonej wody i gotować 10 minut. Wyjąć, trochę ostudzić i oddzielić liście. Z każdego liścia, ostrym nożem wyciąć twarde nerwy. Liście osuszyć  na sicie.
Ryż ugotować  na półmiękko.
Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć, ostudzić. Mięsa zmielić razem z przesmażoną cebulą.
Dodać  ugotowany ryż, śmietanę, przyprawy i dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Proponuję używać jednorazowych rękawiczek chirurgicznych.
Mięso rozłożyć na liściach kapusty,  zrolować i ułożyć  gołąbki jeden obok drugiego. Podlać bulionem i wstawić do nagrzanego do 185 oC piekarnika. Piec około 60 minut, w połowie pieczenia, gołąbki przewrócić na drugą stronę.

Sos pomidorowy:
Na oliwie zeszklić pokrojony czosnek i cebule. Dodać pokrojone w kostkę i pozbawione skórki pomidory i paprykę. Chwilę poddusić, dodać liść laurowy, zioła prowansalskie, ocet winny. Podlać wywarem w którym piekły sie gołąbki  i  trzymać na małym ogniu do miękkości pomidorów i papryki. Doprawić solą, cukrem i pieprzem.  Usunąć liść laurowy, całość zmiksować blnderem, przecedzić przez sito, dodać śmietanę. Podgrzać, ale już nie gotować. Sosem zalać gorące gołąbki.



1 komentarz: