Traditional cabbage rolls with meat and rice
1 główka kapusta biała
0,5 kg łopatka
wieprzowa
0,5 kg szynka
wieprzowa
2 cebule
10 dag ryż
2 łyżki kwaśnej
śmietany 18%
sól,
pieprz czarny,
majeranek
0,7 l. bulion z
drobiu
Sos pomidorowy:
1 puszka pomidory pelatti
1 czerwona papryka
2 cebule
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich francuskich
½ łyżeczki cukru
2 liście laurowe
3 ziele angielskie
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu winnego
1 szklanka
wywaru z gotowanych gołąbków
100 ml. śmietana 18%
Sól
Pieprz świeżo zmielony
Sposób
wykonania:
Ryż ugotować na półmiękko.
Cebulę pokroić w
kostkę, przesmażyć, ostudzić. Mięsa zmielić razem z przesmażoną cebulą.
Dodać ugotowany ryż, śmietanę, przyprawy i dobrze
wyrobić, najlepiej ręką. Proponuję używać jednorazowych rękawiczek
chirurgicznych.
Mięso rozłożyć
na liściach kapusty, zrolować i ułożyć gołąbki jeden obok drugiego. Podlać bulionem i
wstawić do nagrzanego do 185 oC piekarnika. Piec około 60 minut, w połowie
pieczenia, gołąbki przewrócić na drugą stronę.
Sos pomidorowy:
Na oliwie zeszklić pokrojony czosnek i cebule. Dodać
pokrojone w kostkę i pozbawione skórki pomidory i paprykę. Chwilę poddusić,
dodać liść laurowy, zioła prowansalskie, ocet winny. Podlać wywarem w którym
piekły sie gołąbki i trzymać
na małym ogniu do miękkości pomidorów i papryki. Doprawić solą, cukrem i
pieprzem. Usunąć liść laurowy, całość zmiksować blnderem, przecedzić
przez sito, dodać śmietanę. Podgrzać, ale już nie gotować. Sosem zalać gorące
gołąbki.
Li conosco e sono squisiti. Hanno anche un bel aspetto ! Claudia
OdpowiedzUsuń