.

niedziela, 26 października 2014

Bliny ziemniaczane z mięsem


Potato pancakes with meat


Składniki:

Placuszki ziemniaczane:
6 dużych ziemniaków
2 jajka
5 łyżek mąki
1 cebula
sól
pieprz
olej do smażenia

Mięso mielone:
30 dag mięso wieprzowe
1 jajko
1 bułka
1 łyżeczka śmietany
1 cebula
sól
pieprz
majeranek
mleko

Dodatkowo:
śmietana 18%
szczypior

Wykonanie:
Mięso mielone
Cebule pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Bułkę namoczyć w mleku, następnie wycisnąć z nadmiaru mleka. Mięso zmielić, razem z odciśniętą bułką i przesmażoną cebulą.  Dodać jajko, śmietanę, doprawić do smaku. Masę mięsną dobrze wyrobić, najlepiej ręką.

Placuszki ziemniaczane
Ziemniaki, jajka, cebulę, mąkę, sól i pieprz włożyć  do malaksera i zmiksować na jednolitą masę. Jeżeli ciasto jest  za rzadkie dodać mąkę.
Z  przygotowanej masy smażyć, placuszki na dużej ilości oleju. Na patelnie z dobrze rozgrzanym olejem, nałożyć  2 łyżki masy ziemniaczanej, po chwili na lekko ściętą masę położyć  placuszek z  mięsnej masy, następnie  nakryć  masą ziemniaczaną. Przewrócić na drugą stronę, dobrze przesmażyć, przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika 190 oC na 10 minut. Będziemy mieli pewność, że masa mięsna nie jest surowa.

Podajemy ze śmietaną i szczypiorem.


5 komentarzy: