Turkish cap.
Składniki.
2 łyżki bułka tarta
1 łyżeczka tymianek
1 łyżka bazylia świeża posiekana
0,5 łyżeczki przyprawy Kucharek
2 ząbki czosnek
2 łyżki oliwa z oliwek
20 dag mięso mielone wieprzowe
1 cebula
1 ząbek czosnku
majeranek
sól
pieprz
10 dag ryż ugotowany
10 dag mozzarella starta
Wykonanie.
Pomidory, najlepiej owalne przekroić na 4 części i
wykroić środek zawierający pestki i sok . Fileciki położyć na papierze
kuchennym, osuszyć.
Bułkę tartą
wymieszać z tymiankiem, bazylią, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać
przyprawę do dań Kucharek ( można sól) i całość wymieszać z oliwą z oliwek.
Otrzymaną pastą posmarować pomidorki, ułożyć na
wysmarowanej oliwą blasze i piec w temperaturze 190 oC około 30 minut.
Cebulę i czosnek drobno posiekać i przesmażyć na patelni,
dodając zmielone mięso, pozostałe przyprawy i ugotowany ryż. Całość wymieszać i
odstawić do przestygnięcia. Do schłodzonego mięsa dodać startą mozzarellę,
całość jeszcze raz wymieszać. Farszem napełnimy nasz fez.
Przygotować formę w której będziemy piec pomidory. Ja
użyłem metalowej miseczki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia,
przesmarować olejem i układać na dnie i
po boku upieczone i lekko przestudzone pomidory, skórką do papieru. Na ułożone
pomidory nałożyć mięso. Całość przykryć pomidorami i piec w temperaturze 180
oC 30 minut.
inspirujesz Christopher, inspirujesz:) Danie wygląda super elegancko, a smak z pewnością to poezja!
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSmakowite wnętrze ładnie opakowane.
OdpowiedzUsuń