.

sobota, 19 lipca 2014

Mrożone ciasto czekoladowe z lodami wiśniowo-śmietankowymi.


Frozen chocolate cake with ice cream cherry.


Składniki.
4 jajka
175 g cukru
100 g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
500 g lodów wiśniowo-śmietankowych
50 g czekolady

Wykonanie.
Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę.
Dodać mąkę przesianą z proszkiem i kakao, wymieszać dokładnie.
Nałożyć do formy z kominkiem, 23cm.lekko natłuszczonej
i piec w temp.180stop.przez 30 minut.
Zostawić w formie do przestygnięcia i następnie wyjąć.
Ściąć z wierzchu plaster o grubości 1 cm.
Z reszty za pomocą noża i łyżki usunąć ciasto pozostawiając wokół i na dnie ściankę grubości 1 cm.
Z zamrażalnika wyjąć lody ,utrzeć łyżką, aż trochę zmiękną i wypełnić nimi ciasto.
Przykryć wcześniej odciętym plastrem i zamrażać przynajmniej przez 2 h.
Dobrze smakuje polane czekoladą.

Rada. Do tego ciasta dobre są też lody miętowo-czekoladowe.

8 komentarzy:

  1. wspaniały pomysł na taką pogodę!
    chyba dzisiaj zrobię :)
    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie będę pytać, tylko się częstuję tymi delicjami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł doskonały. Jestem łasuchem lodowy, więc chętnie poczęstowałabym się. Ale cóż dopóki nie zrobię oko nacieszę tym widokiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lodyyyy w kazdej postaci..uwielbiam... swietny pomysö jak zawsze:)) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale bajerek! I to ciasto Ci pięknie wyszło!

    OdpowiedzUsuń
  6. Chef, I tried this recipe,it was super delicious...
    Thank you for sharing....

    http://foodandmoreblog.blogspot.in

    OdpowiedzUsuń