Beans baked with
wine.
Składniki.
1 kg bobu
2 łyżki masła
4 pomidorki
koktajlowe
6 łyżek wina
białego wytrawnego
2-3 żółtka
20 dag sera
żółtego
3 gałązki
koperku
1 łyżka koperku
siekanego
sól, pieprz
Wykonanie.
Opłukany bób ,zalać
wrzątkiem ,dodać gałązki koperku, ugotować pod przykryciem. Pod koniec posolić.
Odcedzić,
obrać, ze skórki ,doprawić do smaku i ułożyć w naczyniu wysmarowanym masłem.
Pomidorki
przekroić na pół i dołożyć do bobu.
Żółtka
wymieszać z winem i polać bób. Posypać startym serem.
Zapiekać 5
minut ,do stopienia sera. Posypać posiekanym koperkiem.
Doskonale smakuje z lampką wina.
Lubię bób. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
super zapiekana:) będę musiała pokombinować, bo mało co eksperymentuję z bobem
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, zestaw kolorów bajeczny. A żółtka z winem - to chyba po francusku, jest taki sos, jakiś szodon czy cóś? Ja nigdy nie robiłam, moja kuchnia to taka bardziej siermiężna jest...
OdpowiedzUsuńMam nadzieje ze smakuje tak jak wyglada, pozrawiam :)
OdpowiedzUsuń