Stuffed zucchini flowers with shrimp.
Składniki.
cukinie z
kwiatami
3 łyżki serka
twarogowego
1 łyżka bazylii
1 łyżka
śmietany gęstej 18%
sól, pieprz
100 g krewetek koktajlowych
sos chilli
imbir
czosnek
Wykonanie.
Dmuchnąć w
kwiaty cukinii i usunąć słupek. Zrobiłem to szczypcami.
Blanszować
przez 15 sek i na moment zanurzyć w lodowatej wodzie. Ponieważ moje cukinie były
bardzo młodziutkie, ten etap pominąłem.
Cukinie nakroiłem
wzdłuż w plastry.
Serek wymieszać
z posiekaną bazylią, doprawić solą i pieprzem.
Nadziać kwiaty
cukinii.
Dno naczynia
żaroodpornego posmarować dosyć grubo masłem. Ułożyć cukinie,wlać trochę wody
,skropić oliwą arachidową , posypać solą morską i pieprzem.
Naczynie
przykryć i piec w temp. 180 stop.15 minut.
Krewetki
zamarynować w sosie chilli z posiekanym świeżym imbirem i zmiażdżonym
czosnkiem.Przed podaniem krótko przesmażyć. Zdecydowanie lepsze są krewetki królewskie.
Cukinie ułożyć
na talerzu i obłożyć krewetkami razem z marynatą z patelni.
Danie to
stanowi idealne połączenie owoców morza i ogrodów. Zamiast krewetek doskonale
pasują mule gotowane w winie.
Pomysł niebanalny i do tego świetnie wygląda. Pozdrawiam Chris :)
OdpowiedzUsuń