.

czwartek, 19 czerwca 2014

Szparagi w cieście francuskim.


Asparagus is my love.


 
Składniki.
0,5 kg szparagi białe
3 plastry szynki gotowanej
10 dag mozzarella
0,5 szt ciasto francuskie
sól
cukier
zioła prowansalskie
1 jajko
czarny sezam

Sos.
1 ząbek czosnek
1 łyżka majonez
curry
koperek
sok z cytryny
przyprawa do potraw Kucharek

Wykonanie.
Zrobić sos. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z majonezem, koperkiem, sokiem z cytryny, curry i dodać odrobinę Kucharka.
Szparagi obgotować w wodzie z solą i cukrem.
Plastry szynki lekko posmarować sosem czosnkowym i posypać startą mozzarellą. Na każdym plastrze położyć 2 - 3 szparagi i całość zawinąć w szynkę.
Z ciasta francuskiego wyciąć radełkiem paski i owinąć nimi szynkę.

Ułożyć w naczyniu do zapiekania, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać uprażonym czarnym sezamem i wstawić do gorącego 190 oC piekarnika na 15 minut.

2 komentarze:

  1. Pięknie się zapiekły... A patrząc na zdjęcie bez czytania opisu myślałam, że to czarnuszka na wierzchu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie, wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń