Asparagus is my love.
Składniki.
0,5 kg szparagi białe
3 plastry szynki gotowanej
10 dag mozzarella
0,5 szt ciasto francuskie
sól
cukier
zioła prowansalskie
1 jajko
czarny sezam
Sos.
1 ząbek czosnek
1 łyżka majonez
koperek
sok z cytryny
przyprawa do potraw Kucharek
Wykonanie.
Zrobić sos. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z
majonezem, koperkiem, sokiem z cytryny, curry i dodać odrobinę Kucharka.
Szparagi obgotować w wodzie z solą i cukrem.
Plastry szynki lekko posmarować sosem czosnkowym i
posypać startą mozzarellą. Na każdym plastrze położyć 2 - 3 szparagi i całość
zawinąć w szynkę.
Z ciasta francuskiego wyciąć radełkiem paski i owinąć
nimi szynkę.
Ułożyć w naczyniu do zapiekania, posmarować roztrzepanym
jajkiem, posypać uprażonym czarnym sezamem i wstawić do gorącego 190 oC
piekarnika na 15 minut.
Pięknie się zapiekły... A patrząc na zdjęcie bez czytania opisu myślałam, że to czarnuszka na wierzchu :-)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń