.

piątek, 20 czerwca 2014

Grillowany łosoś z sosem agrestowym.


Grilled salmon with gooseberry sauce.



Składniki.
40 dag filet z łososia

Marynata do łososia.
1 łyżeczka przyprawa do ryb
1 łyżka olej
0,5 łyżeczki papryka
1 ząbek czosnku
bazylia
1 łyżeczka sok z cytryny

Sos agrestowy.
10 dag agrest
3 łyżki woda
1 łyżeczka miód
50 ml śmietana 36%
sól

Dodatkowo.
20 dag fasolka szparagowa
2 łyżki bułka tarta
4 dag masło
10 pomidorki koktajlowe
tymianek
sól
cukier

Wykonanie.
Zrobić marynatę. Wszystkie składniki wymieszać. Z łososia zdjąć skórę i włożyć do marynaty na 1 godzinę.
Sos - agrest zalać wodą, dodać 1 łyżeczkę miodu, szczyptę soli i gotować 5 minut, następnie dodać śmietanę i całość roztrzepać blenderem. Podgrzać  i zredukować do pożądanej gęstości sosu.
Filet z łososia wyjąć z marynaty i grillować z obu stron po 5 minut. Podać polany sosem agrestowym.
Dodatkowo podałem z fasolką szparagową, którą należy ugotować, a następnie na patelnię  wsypać bułkę tartą, lekko uprażyć i dodać masło. Całość  wymieszać z fasolką. Pomidorki przekroić na połowę, posypać tymiankiem i solą, chwilę grillować. Ułożyć na fasolce.



3 komentarze:

  1. wygląda pysznie!! aż chce sie spróbować, choć z agrestu to ja tylko sok lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czyprak Antoni20 czerwca 2014 12:33

    Łosoś i agrest... jedyne, co mi przychodzi do głowy, to krótkie żołnierskie "ożeszku"! To musi być genialne, inaczej nie widzę.

    OdpowiedzUsuń