Grilled salmon with gooseberry sauce.
Składniki.
Marynata do
łososia.
1 łyżeczka przyprawa do ryb
1 łyżka olej
0,5 łyżeczki papryka
1 ząbek czosnku
bazylia
1 łyżeczka sok z cytryny
Sos agrestowy.
10 dag agrest
3 łyżki woda
1 łyżeczka miód
50 ml śmietana 36%
Dodatkowo.
20 dag fasolka szparagowa
2 łyżki bułka tarta
4 dag masło
10 pomidorki koktajlowe
tymianek
sól
cukier
Wykonanie.
Zrobić marynatę. Wszystkie składniki wymieszać. Z łososia
zdjąć skórę i włożyć do marynaty na 1 godzinę.
Sos - agrest zalać wodą, dodać 1 łyżeczkę miodu, szczyptę
soli i gotować 5 minut, następnie dodać śmietanę i całość roztrzepać blenderem.
Podgrzać i zredukować do pożądanej
gęstości sosu.
Filet z łososia wyjąć z marynaty i grillować z obu stron
po 5 minut. Podać polany sosem agrestowym.
Dodatkowo podałem z fasolką szparagową, którą należy
ugotować, a następnie na patelnię wsypać
bułkę tartą, lekko uprażyć i dodać masło. Całość wymieszać z fasolką. Pomidorki przekroić na
połowę, posypać tymiankiem i solą, chwilę grillować. Ułożyć na fasolce.
wygląda pysznie!! aż chce sie spróbować, choć z agrestu to ja tylko sok lubię:)
OdpowiedzUsuńŁosoś i agrest... jedyne, co mi przychodzi do głowy, to krótkie żołnierskie "ożeszku"! To musi być genialne, inaczej nie widzę.
OdpowiedzUsuńpychotka!
OdpowiedzUsuńu mnie też grill!