.

poniedziałek, 16 czerwca 2014

Kruche migdałowe z truskawkami w piance.


Strawberry shortcake.



Składniki.
Ciasto.
2 szklanki mąki
4 łyżki zmielonych migdałów
100 g cukru
1 łyżeczka proszku
2 jajka
125 g masła
1 laska wanilii

Pianka bezowa.
3 białka
150 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
350 g truskawek
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki migdałów ,wiórki

Wykonanie.
Składniki ciasta szybko zagnieść. 1/4 włożyć do zamrażalnika ,resztę do lodówki na 30minut.
Tortownicę,24 cm,wyłożyć rozwałkowanym ciastem.
Białka ubić na sztywną pianę dodając cukier i sok z cytryny. Ubijać do rozpuszczenia cukru.
Oczyszczone truskawki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Delikatnie wymieszać z pianą i wyłożyć na ciasto.
Posypać startym ciastem ,tym z zamrażalnika, i posypać wiórkami migdałowymi.
Piec 40 minut w temp.175 stop.

Bardzo dobrze smakuje trochę ciepłe.

9 komentarzy:

  1. i takie ciasta sa najsmaczniesze latem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ciacho, ta pianka wieńczy dzieło! zapraszam na moje kruche owsiane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda zjawiskowo:) pięknie wyrośnięte i ta puchata pianka u góry:) czysta poezja

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda zjawiskowa, już od samego patrzenia czuje się smak tego ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ale cudo! aż nabrałam ochoty na pieczenie ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam to połączenie smaków, truskawki beza i migdały... ciasto musi być wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie i pewnie tak smakuje :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń