.

sobota, 21 czerwca 2014

Awokado z tuńczykiem - sałatka.


Avocado with tuna fish - a salad.


 
Składniki.
1 awokado
0,5 puszki tuńczyk w oleju
1 jajko
1 łyżka posiekany szczypior
3 liście sałaty lodowej
0,5 cytryna
8 zielonych oliwek
1 łyżka majonez
sól
pieprz

Wykonanie.
Awokado, przekroić na połowę, miąższ wyjąć łyżeczką,  pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny.
Tuńczyka osączyć z oleju, wymieszać z pokrojonym szczypiorkiem, dodać do awokado.

Jajko ugotować i posiekać, liście sałaty lodowej, pokroić w drobną kostkę, oliwki przekroić na połowę i również dodać  do przygotowanej sałatki. Na koniec dodać  1 łyżkę majonezu, doprawić solą i pieprzem. Całość delikatnie wymieszać, nałożyć do wydrążonych " miseczek" z awokado.


6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie połączenie awokado, tuńczyk.... Pięknie wyglądają te łódeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż dziw, ale mam wszystkie składniki w domu! Może by zrobić?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała prezentacja, przepis zachowuję do wykorzystania:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Me parece una mezcla perfecta. Muy rico¡¡¡

    OdpowiedzUsuń
  5. Ha! Jadłam wczoraj na śniadanie, moje miało nieco inne wnętrze, ale formę niezwykle zbliżoną :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie pyszne nadzienie zrobiłeś w awokado. :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń