Kimizu sauce with jerusalem
artichoke.
Składniki.
3 żółtka
szczypta soli
duża
1 łyżeczka
cukru
3 łyżki octu
winnego
3 łyżki wody
1 łyżeczka mąki
ziemniaczanej
1/2 łyżeczki
wasabi
Towarzystwo.
8 cm ogórka
1 topinambur
4 krewetki
Wszystkie
składniki zmiksować.
Przelać do
rondelka o grubym dnie i podgrzewać, mieszając, aż sos zgęstnieje i zacznie
błyszczeć.
Schłodzić. Można
zamknąć w słoiku i przechowywać w lodówce.
Oczyszczone, osolone
krewetki obgotować przez 15 sekund.
Ogórek i
topinambur pokroić w cienkie plasterki.
Wszystko ułożyć na 2 talerzach i podać z sosem kimizu.
O żesz ale pyszności i jak pięknie podane. Zjadłabym w ciemno, a nie wiem jak smakuje sosik bo go nie znam. Ale w twoim wykonaniu to wiem że palce lizać :-)
OdpowiedzUsuńZaintrygował mnie topinambur, słyszałam że jest bardzo zdrowy. Muszę spróbować zrobić ten sosik do warzyw. Pozdrowienia.
OdpowiedzUsuń