Tiramisu with
rhubarb.
100 g
biszkoptów
50 ml nalewki
wiśniowej
5 łodyg rabarbaru
150 g cukru
2 łyżka wody
1 łyżka mąki
ziemniaczanej
Krem.
200 g marcepanu
50 ml śmietany
kwaśnej
400 g serka
homogenizowanego waniliowego
30 ml ajerkoniaku
1 łyżka kakao do
posypania wierzchu
Wykonanie.
W płaskiej
salaterce ułożyć biszkopty i nasączyć je nalewką wiśniową.
Rabarbar drobno
pokroić, zasypać połową cukru, wlać łyżkę wody i gotować 3 minuty, nie
rozgotować .
Dodać mąkę
ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 łyżce wody i zagotować.
Masę rabarbarową
wyłożyć na biszkopty.
Krem.
Składniki kremu
plus pozostały cukier zmiksować i wyłożyć na rabarbar.
Tiramisu wstawić do
lodówki na co najmniej 1 h.
Przed
podaniem posypać dobrym kakao.
Marcepan
doskonale pasuje do kremu i świetnie zastępuje migdałowe Amaretto.
Mniam smakowite ;-)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie:) świetny pomysł:D
OdpowiedzUsuńsuper pomysł! do głowy by mi nie przyszło, żeby robić rabarbarowe tiramisu, a tu proszę:) wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńrewelacja. wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuń