Cod in nori
with pasta.
2 filety z
dorsza
15 cm pora, biała
część
1 łyżka masła
1 arkusik nori
1 łyżka oleju
200 g makaronu
somen
sól, pieprz,
przyprawa do ryb Prymat dobrze osączyć.
Sos.
2 łyżki octu
ryżowego
1 łyżka soku z
cytryny
1 łyżka oliwki
1 łyżka sosu
sojowego
1/2 łyżeczki
wasabi
2 łyżeczki
sezamu czarnego
2 łyżeczki
cukru brązowego miałkiego
Wykonanie.
Filety z ryby
posypać przyprawą do ryb i pieprzem.
Por pokroić w
cienkie krążki i przesmażyć leciutko na maśle.
Por ułożyć na
filetach i złożyć w zgrabne pakieciki.
Nori pociąć w
paski szerokości równej rybce i owinąć ściśle każdy pakiecik.
Smażyć na
oliwie z obu stron 3-4 minuty.
W czasie
smażenia przygotować sos i makaron.
Wszystkie
składniki sosu dokładnie wymieszać.
Somen zalać
wrzątkiem i odstawić na 5 min., aż zmięknie i dobrze osączyć.
Na talerzu
ułożyć makaron, rybę usmażoną, ozdobić krążkami pora i wszystko polać sosem.
Jeżeli nie mamy makaronu somen ,używamy spaghetti.
eleganckie danie:) baardzo mi się podoba, dlatego wpraszam się dzisiaj na obiad:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam Twoje pomysły:d
OdpowiedzUsuńJak to sprytnie wykombinowałeś rybkę w arkuszu nori. Bardzo fajnie podane :-)
OdpowiedzUsuńLooks delicious!!!
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie!
OdpowiedzUsuńu mnie dziś truskawkowy zawrót głowy :)