Salad with salmon and fennel.
1 łyżeczka
musztardy Dijon
1/2 łyżeczki
cukru miałkiego
1-2 łyżki oliwy
z oliwek
1 łyżka soku z
cytryny
1/2 bulwy kopru
włoskiego
100g łososia
wędzonego
2 łyżki szczypiorku
1 łyżka koperku
1/2 cytryny
pieprz
Wykonanie.
Do miseczki
nałożyć musztardę, dosypać cukier
drobny, miałki, wlać oliwkę, wycisnąć sok z cytryny
i utrzeć sos. Łososia
pokroić w paseczki i ułożyć w salaterce.
Koper włoski
pokroić w cienkie paseczki i dołożyć do łososia. Szczypiorek posiekać i
wsypać do salaterki. Gałązki kopru włoskiego lub świeży koperek posiekać i do
salaterki. Przyprawić pieprzem.
Polać sosem i
delikatnie wymieszać. Podawać z ósemkami cytryny.
Sałatka dobrze smakuje z listkami
rukoli i ewentualnie tostami.
Uwielbiam łososia i koper włoski.Sałatka w 100% dla mnie.
OdpowiedzUsuńKrzysiu, nigdy nie jadłam takiego zestawu smaków, ale wydaje mi się, że łosoś i koper włoski to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuń