Jelly
vegetables with green sauce.
Składniki.
2 marchewki
1 kalarepka
1 szklanka
groszku mrożonego
1/2 główki
sałaty
3/4 litra
rosołu instant
125ml wina
białego
6 łyżeczek
żelatyny
Sos.
1/2 pęczka
pietruszki
1/2 pęczka
koperku
1/2 pęczka
szczypiorku
150ml jogurtu
naturalnego
100ml majonezu
sól, pieprz
Wykonanie.
Kalafior
podzielić na różyczki i gotować ok.7min.w osolonej wodzie. Marchewkę obrać i
pokroić w plasterki. Obraną kalarepkę przekroić na ćwiartki i następnie w
plasterki. Marchewkę i kalarepkę gotować ok.5min.,nie rozgotować. Groszek
wrzucić na 1 min do wrzątku.
Żelatynę
namoczyć. Kiedy napęcznieje dodać do zagotowanego bulionu, wlać wino i wszystko
dobrze wymieszać. Jeżeli trzeba doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do
ostygnięcia.
Formę z
kominkiem, 20-22cm,wypłukać zimną wodą. Wlać niewielką ilość galaretki i
wstawić do lodówki do stężenia. Na warstwie galaretki ułożyć trochę warzyw i
listki pietruszki, zalać niewielką ilością galaretki i do lodówki. Następnie ułożyć
resztę warzyw i zalać resztą galaretki. Odstawić do stężenia najlepiej na całą
noc.
Przygotować sos.
Majonez
wymieszać z jogurtem. Doprawić do smaku. Natkę pietruszki, koperek i
szczypiorek posiekać drobno i wymieszać z sosem.
Galaretkę
warzywną wyjąć z formy. Ja polewam przez chwilkę, formę z zewnątrz gorącą wodą
i galaretka pięknie wychodzi. Podaję na liściach sałaty z zielonym sosem.
Powyższa galaretka doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami, ale może
stanowić samodzielne danie.
świetnie podana galaretka:) bardzo apetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńSama radość na talerzu! Chętnie bym sie odchudzała, gdybyś był moim nadwornym kucharzem, masz tyle wspaniałych przepisów na lekkie pyszności. Niestety, Potwory i S-ka są żądne dużo i masnie, bo te szkielety chyba mają wory bez dna zamiast żołądków :-(
OdpowiedzUsuńUna receta muy colorida, se ve deliciosa. Un saludo.
OdpowiedzUsuń