.

wtorek, 8 kwietnia 2014

Zupa z zajączkiem.


Soup with bunny.


Lekka zupka z akcentem wielkanocnym dla tych ,którzy stronią od żurku ,a w szczególności dla dzieci.

4 ziemniaki
1 szklanka mrożonej włoszczyzny lub świeża
1 puszka zielonego groszku
20 dag mięsa z indyka
sól, pieprz
 2 kawałki chleba tostowego

Ziemniaki i włoszczyznę pokroić na małe kawałki i zalać wodą. Dodać mięso ,posolić i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać groszek razem z zalewą ,jeżeli jest ładna i smaczna .Wyjąć mięso  ,resztę zmiksować na krem. Doprawić do smaku.
Z chleba tostowego zrobić zajączki ,a uszka i ogonek z szałwii lub innej zieleniny.
Mięso dodać do zupy lub wykorzystać do innej potrawy.
Na talerze nalać krem groszkowy i na wierzchu ułożyć zajączki.


13 komentarzy:

  1. Chris, masz duszę artysty. Tak przygotowaną i ozdobioną zupę każde dziecko niejadek zje :) Fantastyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł! moje dzieci byłyby zachwycone taką zupką:)

    OdpowiedzUsuń
  3. hahahaha ale bajer:) myślę, że nawet mój 3letni przeciwnik zup, twoja by spałaszował ze smakiem:D

    OdpowiedzUsuń
  4. haha ale masz pomysły zupa dla niejadka jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupka urocza. Milusińscy zjedzą ja do dna.

    OdpowiedzUsuń
  6. Deliciosa,probaré a ver si con esta apariencia tan simpática la comen mis hijos!!!! Un abrazo!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. myślałam, że ten zajączek zrobiony jest z mięsa z indyka :) fajny pomysł, dzieciaki na pewno byłyby zachwycone dekoracją :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jajajajajja!! Muy divertida, ¿Quien no se la comería con una sonrisa? Estupenda idea.

    OdpowiedzUsuń
  9. Widziałam Twój przepis ze zdjęciem w gazecie :-)

    OdpowiedzUsuń