.

sobota, 29 marca 2014

Deser awayuki.


Dessert awayuki.


Proponowany deser jest połączeniem awayuki, białej pianki z malinami. Ja od siebie dodałem galaretkę cytrynową  i  złamałem smak tego japońskiego deseru.

Składniki.
2 łyżki żelatyny
1 filiżanka wody
1,5 filiżanki cukru
2 białka
2 łyżki soku z cytryny
100 g malin
2 galaretki cytrynowe 

Wykonanie.
Żelatynę zalać wodą, kiedy spęcznieje rozpuścić, dodać cukier i rozpuścić na małym ogniu. Schłodzić do temperatury pokojowej.
Białka ubić, wlewać powoli żelatynę i dalej ubijać. Dodać sok z cytryny.
Tężejącą masę wyłożyć do naczynia o równym dnie, na wysokość  1,5 - 2cm.
W masę powciskać maliny lub ułożyć na wierzchu.
Rozpuścić galaretki cytrynowe, chociaż bardzo dobrze komponują się gruszkowe i zimne wylać na piankę z malinami.
Gdy deser dobrze stężeje pokroić w kwadraty lub wykroić walce.

Itadakimasu--z pokorą przyjmę ten posiłek. Tak mówią Japończycy przed posiłkiem. My -  smacznego.

15 komentarzy:

  1. Bardzo pięknie wygląda Twój deser. Jak zatopione w szklanej tafli owoce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne, od razu skojarzyło mi się z bursztynem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wygląda bardzo efektowny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyglądają galaretki, pianka do zajadania . Faktycznie wyglądają trochę jak bursztyn.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisuje do zrobienia, pysznie sie prezentują.

    OdpowiedzUsuń
  6. ojej, rzeczywiście bursztynowo. śliczności!

    OdpowiedzUsuń
  7. ja tez mam skojarzenie z bursztynem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepiękny deser! nie mogę się napatrzeć :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo atrakcyjny deserek. Ma się wszelką ochotę dostać do maliny

    OdpowiedzUsuń
  10. cudnie Ci wyszedł ten deserek..

    OdpowiedzUsuń
  11. Prezentuje się bajecznie - brawo !

    OdpowiedzUsuń
  12. Bellísima presentación para una sencilla receta. Me gusta mucho!!! Un abrazo.

    OdpowiedzUsuń
  13. Zaintrygowałeś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Deser pięknie się prezentuje. Dziękuję za pomysł.

    OdpowiedzUsuń