Udała mi się
Synowa. Złapała bakcyla i zaczęła piec. Sernik wychodzi Jej pyszny. Upiekłem wg
Jej wskazówek i jest pyszny, lekki i puszysty.
3/4 kostki Kasi
160-200 g cukru
pudru
8 jajek
2 łyżki mąki
ziemniaczanej
2 łyżki kaszy
manny
2 łyżeczki
proszku do pieczenia, płaskie
1 laska wanilii
1 kg twarogu na
sernik, mielonego
100 g migdałów, płatki
Wykonanie.
Tłuszcz stopić.
Przelać do większej miski, przestudzić. Odważyć cukier. W zależności od
zapotrzebowania na "słodkość" 160-200 g. Cukier wsypać do tłuszczu i
miksować.
Żółtka
oddzielić od białek. Dodawać kolejno do zmiksowanego cukru i dalej miksować do
uzyskania ładnej masy. Laskę wanilii rozciąć i ziarenka dodać do masy.
W małej
miseczce połączyć mąkę ziemniaczaną, kaszkę i proszek. Dosypać do masy, wymieszać.
Stopniowo
dodawać twaróg i miksować do uzyskania jednolitej masy. Ubić białka ze szczyptą
soli.
Dodać do masy
serowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Tortownicę
,24 cm,lekko wysmarować i posypać połową płatków migdałowych. Wyłożyć masę
serową. Wierzch posypać resztą migdałów. Ciasto wstawić do zimnego piekarnika. Piec
w temp. 160stop.. 60 minut.
Pozostawić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż sernik
przestygnie.
Sernik jak marzenie :) Piękny, puszysty, wyrośnięty... po prostu palce lizać. Ma talent Twoja synowa :)
OdpowiedzUsuńOczywiście po teściu.
Usuńrzeczywiście wygląda pięknie:) mięciutki, puszysty, rozpływa się w ustach:D lubię takie serniki! zamieniłabym tylko margarynę na prawdziwe masło i jak dla mnie bomba:D
OdpowiedzUsuńzjadłabym kawałek:)
OdpowiedzUsuńGratuluje synowej :)
OdpowiedzUsuńwygląda na bardzo puszysty, pycha:)
OdpowiedzUsuńtylko pozazdrościć takiej synowej:)sernik wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńA kaszką manna jeszcze nie robiłam, gratuluje serniczka i synowej :-)
OdpowiedzUsuńZ kaszą manną nie robiłam - JESZCZE :D
OdpowiedzUsuńkomplement od teścia to wielkie wyróżnienie :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda... no i ten tekst tesciowej.... bezcenny :-)
OdpowiedzUsuńA ja bym chciała takiego teścia!!! Ale już mam jednego...
OdpowiedzUsuńHej jeśli margarynę zamienić na masło to proporcje zostają takie same ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Będzie jeszcze lepszy.3/4 kostki Kasi= 200g masła.Polecam ten przepis mojej synowej,jest super.Odp.zamiast mojego nieżyjącego, niestety, Męża. Pozdrawiam,Gizela
Usuń