.

sobota, 31 maja 2014

Wiejskie dziewczę w welonie.


Bondepige med slor.


Składniki.
150g chleba czerstwego
1 łyżeczka masła
1 łyżka cukru
1 szklanka musu jabłkowego
100ml śmietany kremówki

Wykonanie.
Najlepszy jest chleb żytni. Chleb zetrzeć na tarce.
W garnczku lub na patelni stopić masło, dodać tarty chleb i cukier.
Smażyć, mieszając ,aż się zrumieni. Ostudzić.
Na krótko przed podaniem nałożyć na dno naczynia warstwę smażonego chlebka. Możemy użyć większej salaterki lub pojedynczych .
Następnie nakładamy  warstwę musu i znowu warstwę chleba. Jeżeli mamy ochotę, to możemy warstwy jeszcze raz powtórzyć.
Ubić śmietanę i umieścić kleks na wierzchu deseru. Ja ozdobiłem rajskim jabłuszkiem, a Duńczycy dają galaretkę z borówek. Resztę śmietany podajemy osobno.


Pochodzenia nazwy nie zgłębiłem, ale deser jest szybki, łatwy i bardzo smaczny.

13 komentarzy:

  1. ślinka cieknie:) prosty i jaki efektowny deser:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego deseru jeszcze nie miałem okazji spróbować. Ciekawy jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To na pewno jest smaczne, kiedyś w podobny sposób robiłam pacek z jabłkami. Z tą różnicą, że do chleba dodałam miód i cynamon .

    OdpowiedzUsuń
  4. So simple, so easy...so tempting!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. una maravillosa forma de aprovechar el pan duro, apunto la receta para prepararla en breve. Gracias por compartirla!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Krzysiu, pewnie to jest bardzo smaczne skoro Ty to zrobiłeś, ale najbardziej mi się podoba nazwa- pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. takie w sumie proste a jednocześnie wykwintne
    muszę wypróbować, ale czuję że będzie mi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. deseru z chlebem jeszcze nie jadłam, ale nazwa świetna:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Twoje dziewczę w welonie mnie powaliło. Ty to masz pomysły. Deser prosty a jaki efektowny

    OdpowiedzUsuń
  10. Kolejny fajny przepis, coś mi się wydaje, że będę częściej do Ciebie zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wow...wspaniały przepis...napewno cudownie smakuje
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń