Bondepige med
slor.
150g chleba
czerstwego
1 łyżeczka
masła
1 łyżka cukru
1 szklanka musu
jabłkowego
100ml śmietany
kremówki
Wykonanie.
Najlepszy jest
chleb żytni. Chleb zetrzeć na tarce.
W garnczku lub
na patelni stopić masło, dodać tarty chleb i cukier.
Smażyć,
mieszając ,aż się zrumieni. Ostudzić.
Na krótko przed
podaniem nałożyć na dno naczynia warstwę smażonego chlebka. Możemy użyć
większej salaterki lub pojedynczych .
Następnie
nakładamy warstwę musu i znowu warstwę chleba. Jeżeli mamy ochotę, to
możemy warstwy jeszcze raz powtórzyć.
Ubić śmietanę i
umieścić kleks na wierzchu deseru. Ja ozdobiłem rajskim jabłuszkiem, a Duńczycy
dają galaretkę z borówek. Resztę śmietany podajemy osobno.
Pochodzenia nazwy nie zgłębiłem, ale deser jest szybki, łatwy i
bardzo smaczny.
super deserek, zapraszam do mnie
OdpowiedzUsuńślinka cieknie:) prosty i jaki efektowny deser:)
OdpowiedzUsuńTakiego deseru jeszcze nie miałem okazji spróbować. Ciekawy jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńTo na pewno jest smaczne, kiedyś w podobny sposób robiłam pacek z jabłkami. Z tą różnicą, że do chleba dodałam miód i cynamon .
OdpowiedzUsuńSo simple, so easy...so tempting!!!
OdpowiedzUsuńuna maravillosa forma de aprovechar el pan duro, apunto la receta para prepararla en breve. Gracias por compartirla!!!
OdpowiedzUsuńKrzysiu, pewnie to jest bardzo smaczne skoro Ty to zrobiłeś, ale najbardziej mi się podoba nazwa- pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńtakie w sumie proste a jednocześnie wykwintne
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować, ale czuję że będzie mi smakować :)
deseru z chlebem jeszcze nie jadłam, ale nazwa świetna:)
OdpowiedzUsuńTwoje dziewczę w welonie mnie powaliło. Ty to masz pomysły. Deser prosty a jaki efektowny
OdpowiedzUsuńKolejny fajny przepis, coś mi się wydaje, że będę częściej do Ciebie zaglądać :)
OdpowiedzUsuńwow...wspaniały przepis...napewno cudownie smakuje
OdpowiedzUsuńpozdrawiam