Smalczykowe
paluchy.
Smalczykowe paluchy ,to domowa przegryzka ,łatwa ,szybka
i przede wszystkim smaczna. Doskonale sprawdza się jako dodatek do czystych lub kremowych zup ,nie
wspominając o piwie.
Zdecydowałem się na wykorzystanie ,jako składnika
smalczyku roślinnego „Smakowita Pajda” z
ziołami ogrodowymi ,ze względu na jego
smak, aromat i dużą zawartość tłuszczy nienasyconych.
Upieczone paluchy są chrupiące ,aromatyczne o ciekawym
wyrazistym smaku. Zawartość ziół ogrodowych w
smalczyku zwalnia nas całkowicie z dodawania jakichkolwiek przypraw.
Smalczykowe
paluchy
Składniki na 20
sztuk.
250g mąki
60g „Smakowita Pajda” z ziołami ogrodowymi
1-2 łyżki jogurtu naturalnego
1 jajko
Jajko do posmarowania
Ziarna do posypania paluchów.
Wykonanie dziecinnie proste.
Wszystkie składniki zagnieść ,odstawić na 30 min do
lodówki.
Ciasto wywałkować na cienki placek i pociąć na paski.
Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać tym co nam w duszy gra ,np .gruboziarnistą
solą morską ,ziarnami słonecznika, sezamem ,papryką, orzechami itp.
Smakowita Pajda
zaskoczyła mnie całkowicie swoim zapachem, smakiem i kolorem. Życie nabrało
smaku.
Wykorzystanie smalczyku na pewno jest nietypowe ,ale
efekt smakowy rewelacyjny. Przekonajcie się o tym sami.
Przepis bierze udział w konkursie - “Smakowita
Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A.
producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Bardzo fajne i proste. Do piwa jak złoto :) na pewno zdrowsze od popularnych chipsów ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis super :-) Skorzystam:-)
OdpowiedzUsuńdobry pomysł:) sama się zastanawiałam do czego można wykorzystać ten smalczyk;)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają, robiłam niedawno podobne z makiem i sezamem oraz suszonymi pomidorami.Fajne do pochrupania:-)
OdpowiedzUsuńmmm... pychotka!
OdpowiedzUsuńa ja zapraszam na śniadaniowy serniczek :)
Smalczyk roślinny to coś jak kotlet z fasoli - można się delektować z mniejszymi wyrzutami sumienia :-D Mnie nachodzi - na widok tych pyszności - na takie paluchy z normalnym smalczykiem...
OdpowiedzUsuńSmakowite paluszki do pochrupania i smakowite ze Smakowitą Pajdą ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dzięki za udział
Majana