Lemon
salmon from the oven.
Często podaję w ten
sposób łososia. Można go przygotować wcześniej, wstawić do piekarnika 20 minut przed podaniem. Jest to danie proste
w przygotowaniu, łosoś jest smaczny i
soczysty, każdy otrzyma porcję gorącą, a pracy jest mniej niż przy
smażeniu ryby na patelni.
Składniki
na 6 osób.
6 filet z łososia
1 cytryna
1 kulka mozzarella
2 żółtka
250 ml śmietana 36%
przyprawa do ryb
1,5 kg ziemniaki
ugotowane
2 pory
5 dag masło
1 łyżka oliwy
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
4 gałązki rozmaryn
4 łyżki olej
słonecznikowy
1 łyżeczka czarny
uprażony sezam
3 pomidorki koktajlowe
Wykonanie:
Naczynie do zapiekania
przesmarować 2 łyżkami oleju słonecznikowego. Użyłem oleju słonecznikowego o
smaku wędzonej papryczki chilli. Cytrynę obrać ze skórki, pokroić na 12 plasterków i rozłożyć
na środku naczynia, po dwa plasterki obok siebie. Filety z łososia
doprawić przyprawą do ryb, poukładać na plasterkach cytryn. Kulkę mozzarelli
zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietaną i żółtkami i polać łososia. Posypać uprażonym czarnym
sezamem i położyć na każdym filecie połowę pomidorka koktajlowego.
Dwa pory pokroić w
krążki , przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, posolić, oprószyć świeżo
zmielonym pieprzem.
Dookoła łososi rozłożyć
ugotowane ziemniaki i pory ,oprószyć
gałką muszkatołową . Pomiędzy łososia i ziemniaki położyć 4 gałązki świeżego
rozmarynu.
Całość wstawić do
nagrzanego piekarnika 180 oC na około 20 minut.
Przepięknie podany! bardzo zazdroszczę, bo nie dość że ładne to jeszcze smaczne:)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, jak zwykle ze zresztą u Ciebie:D
OdpowiedzUsuńSwietny przepis.. wyglada efektownie, i nie watpie ze smak tez wyjatkowy.Tutaj losos jest bardzo popularny, wiec kiedys pozwole sciagnac sobie przepis .Pozdrawiam i czekam na dalsze .:))
OdpowiedzUsuńna pewno ten przepis zawita do mojej kuchni :)
OdpowiedzUsuńm... łosoś cudo!
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis, kiedyś wykorzystam:) Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńlecę po produkty i do roboty:)wygląda bajecznie;)mam nadzieje że również tak smakuje,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńprzepyszne danie robiłam polecam :)
OdpowiedzUsuń