.

środa, 22 stycznia 2014

Ziemniaczany specjał.


Christopher potatoes.



 Specjał, dlatego ,że ziemniaczki są delikatne, ziołowe ,ze śmietanką i w kołderce. Właśnie ta kołderka z kruchego ,chrupiącego ciasta ,dla niektórych jest ważniejsza niż środek.

Składniki.

1 kg ziemniaków
1 pęczek świeżych ziół
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
50g masła
100 ml śmietana kremówka 36%

Ciasto.

30 dag mąki
15 dag masła
1 jajo
1 żółtko
sól szczypta
1 łyżeczka sezamu czarnego

Wszystkie składniki ciasta zagnieść i włożyć do lodówki na 1 h.
Następnie z części ciasta formujemy wałeczki, spirale, warkoczyki lub inne ozdoby, a resztą wylepiamy dno i boki naczynia do zapiekania o średnicy do 20cm.Brzegi ciasta muszą wystawać sporo poza rant naczynia ,abyśmy mogli założyć je środka.
Obrane ziemniaki gotować 15 min, przestudzić i pokroić w plasterki .
Układać je warstwami na cieście, posypując solą, pieprzem, gałką muszkatołową ,posiekanymi ziołami i rozpuszczonym masłem.
Zalepić ciasto na górze .Wokół rantu ułożyć ozdobny warkoczyk. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem.
Pośrodku potrawy robimy otwór wkładając małe, metalowe lub porcelanowe kółko.
Piec 1 h w temp.180stop.

Przed podaniem wyjąć "kominek" i do otworu wlać śmietanę.

14 komentarzy:

  1. Znów nas raczysz cieszącym oko specjałem. Chyba pyszny jest ten ziemniaczany zawijaniec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super takie proste danie, wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dla oka coś pięknego, dla podniebienia raj:) jestem oczarowana!!!!! (jak zresztą zawsze;))

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacja:) u Ciebie zawsze znajdę mnóstwo świetnych inspiracji:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam. Wszystkie specjały ziemniaczane uwielbiam. Ciekawy przepis. Zainspirowałeś mnie też przepisem na eskalopki z musem brokułowym, ale zapomniałam kupić brokuły więc dałam korniszony- też było pysznie. Dziekuję.
    Pozdrawiam cieplutko!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapiekane ziemniaczki wyglądają obłędnie !! i nie wiem co bardziej mi się podoba- warkocz z kruchego ciasta czy ziemniaczki skąpane w ziołowej śmietanie:)
    Pysznie i pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeśli smakuje tak jak wygląda to ja się pisze na to danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. normalnie jak ziemniaczane dzieło sztuki:) pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  9. ME encantan las patatas y así presentadas queda un plato super elegante!!!
    Saludos,
    palmira

    OdpowiedzUsuń
  10. Smaczne i tak pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  11. Musze takie ziemniaczki przyrządzić wyglądają obłędnie pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszny kącik. Wszystko po mistrzowsku. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń