Alice's basket with spinach.
Składniki:
1 opakowanie ciasto francuskie
1 opakowanie sera favita
3 ząbki czosnek
1 cebula
50 ml. mleko kokosowe
sól, pieprz
1 jajko
1 łyżka masło
olej
pomidorki coctailowe
kilka orzechów włoskich
Wykonanie:
Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem odrobiny oleju, dodać
szpinak, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, chwilę poddusić szpinak .
Dodać mleko kokosowe wymieszać,
zredukować. Trochę wystudzić, przełożyć na deskę i szpinak trochę posiekać,
następnie wymieszać z pokrojonym w kostkę serem favita.
Ramekiny ( porcelanowe kokilki ), przesmarować olejem,
wykleić ciastem francuskim, wstawić do nagrzanego piekarnika 180oC i piec 15 minut.
Podpieczone koszyczki
napełnić szpinakiem, udekorować pomidorkiem i orzechem i zapiekać 30 minut w temp. 180oC.
Kris, a ja się zastanawiałam, co dziś na obiad sobie zrobić :) Szybkie, fajnie danie :)
OdpowiedzUsuńSame pychotki od rana!!
OdpowiedzUsuńświetne:)
OdpowiedzUsuńZobaczyłam miniaturkę zdjęcia , i pomyślałam :'' jaki piękny tulipan " potem ubrałam okulary i wszystko jasne :)
OdpowiedzUsuńjadłam bardzo podobne danie w Hiszpanii i bardzo mi smakowało :)
Cudo z ciasta francuskiego - super wygląda!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńPiękne na przyjęcie dla gości. Pomysł rewelacja :-)
OdpowiedzUsuńmmm... pychota Chris!
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie ! :)
OdpowiedzUsuń