Pilaf with mushroom sauce.
Składniki:
1 kurczak
300g ryżu długoziarnistego
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
3 goździki
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
50 g masła
0,5 łyżeczki trawy cytrynowej
Sól, pieprz
Sos grzybowy.
3 suszone grzyby
1 średnia cebula
1 liść limonki
50 g masła
1 łyżka mąki
150g śmietany
1 żółtko
Sól, pieprz
Do garnka włożyć pokrojonego kurczaka, z wbitymi goździkami ,warzywa i przyprawy.
Wlać tyle wody ,aby była 5 cm nad kurczakiem. Szybko zagotować ,a potem trzymać
na małym ogniu przez godzinę, pod przykryciem, niech tylko mruga.
Teraz sos.
Ugotować grzyby suszone do miękkości.
Pieczarki oczyścić ,pokroić w plasterki ,posiekać cebulę
i podsmażyć na maśle. Po 10 min dodać mąkę i smażyć 1 min. Połączyć z bulionem
i grzybami suszonymi oraz 100ml rosołu od kurczaka, dodać liść limonki .
Wymieszać i gotować ,aż sos zgęstnieje . Doprawić do smaku .Ubić żółtko ze
śmietaną ,wlać do sosu i wymieszać.
Pilaw.
Ryż dobrze wypłukać i osączyć. W rondlu zeszklić na maśle
drobno posiekaną cebulę ,wlać 400ml rosołu + 200ml wody ,razem ma być 600ml
płynu .Dodać pokruszoną trawę cytrynową
,pieprz ,sól i dopiero teraz wsypać ryż. Wymieszać i gotować pod przykryciem,
na wolnym ogniu około20min. W trakcie gotowania
nie mieszać - tak właśnie
przygotowuje się pilaw!
Kiedy ryż wchłonie cały płyn, uchylić lekko pokrywkę,
aby odparował .Po 5 min przemieszać
widelcem ,ziarenka nie powinny się sklejać.
Pilaw wyłożyć na półmisek, podawać z sosem grzybowym i
kurczakiem z rosołu.
Bardzo sympatyczny ten pilaw...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.
Tak podany pilaw nie będzie czekał na amatora. Sama chętnie spróbowałabym. Wygląda kusząco, więc zapisuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńpodeślij mi dzisiaj na obiad;) mniammm
OdpowiedzUsuńPyszny pilaw, obiadek marzenie :-)
OdpowiedzUsuńwspaniały obiad, w sam raz dla mnie:)
OdpowiedzUsuńWszystko co w sosie grzybowym uwielbiam. Bardzo apetyczne danie, a jeszcze do tego pilaw mmmm.....
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!!!
Bardzo apetyczne danie.
OdpowiedzUsuń