.

wtorek, 21 stycznia 2014

Koszyk Alicji ze szpinakiem i serem favita.


Alice's basket with spinach.


Składniki:
1 opakowanie ciasto francuskie
25 dag świeży szpinak
1 opakowanie sera favita
3 ząbki czosnek
1 cebula
50 ml. mleko kokosowe
sól, pieprz
1 jajko
1 łyżka masło
olej
pomidorki coctailowe
kilka orzechów włoskich

Wykonanie:

Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć  na maśle z dodatkiem odrobiny oleju, dodać szpinak, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, chwilę poddusić szpinak . Dodać  mleko kokosowe wymieszać, zredukować. Trochę wystudzić, przełożyć na deskę i szpinak trochę posiekać, następnie wymieszać z pokrojonym w kostkę serem favita.
Ramekiny ( porcelanowe kokilki ), przesmarować olejem, wykleić ciastem francuskim, wstawić do nagrzanego piekarnika  180oC i piec 15 minut.
Podpieczone koszyczki  napełnić szpinakiem, udekorować pomidorkiem i orzechem  i zapiekać 30 minut w temp. 180oC.

9 komentarzy:

  1. Kris, a ja się zastanawiałam, co dziś na obiad sobie zrobić :) Szybkie, fajnie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zobaczyłam miniaturkę zdjęcia , i pomyślałam :'' jaki piękny tulipan " potem ubrałam okulary i wszystko jasne :)

    jadłam bardzo podobne danie w Hiszpanii i bardzo mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudo z ciasta francuskiego - super wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne na przyjęcie dla gości. Pomysł rewelacja :-)

    OdpowiedzUsuń