Strawberries in a basket.
Proponuję deserek,
lekko pikantny w miseczkach z ciasta filo.
Greckie ciasto filo
Truskawki
Kandyzowany por —po 3
szt .na porcję
Kilka bezików
300ml śmietany kremówki
2 -3 łyżeczki gotowego
syropu chilli z limonką i kolendrą
Wykonanie.
Płaty ciasta pokroić w kwadraty jednakowej wielkości po 4 sztuki na jeden
koszyczek.
Masło stopić ,posmarować nim płaty filo, nałożyć jeden na
drugi ( 4 sztuki) i włożyć do foremek.
Piec w temp.200stop. około 8 minut, aż ciasto będzie
kruche i chrupiące. Wyjąć i ostudzić.
Śmietanę ubić i wymieszać z syropem chilli z lionką i
kolendrą. Nałożyć do miseczek z ciasta filo ,dołożyć truskawki ,beziki i paski
kandyzowanego pora.
Syrop chilli z limonką i kolendrą kupujemy w sklepie.
Liście pora tniemy na wąskie paski , smażymy w syropie
cukrowym ,aż się zeszklą i suszymy. Są naprawdę smaczne.
ale super, Kris. masz takie genialne pomysły :)
OdpowiedzUsuńpiękny deser:)
OdpowiedzUsuńpyszniutka kompozycja:) zjadłabym obie porcje;)
OdpowiedzUsuńNooo połączyć truskawki i kandyzowany por to musi być sztuka!
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa smaku!
Pozdrawiam
To jest deser, wykonanie super - o truskawki jedynie trudniej :(
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo wykwintnie:)
OdpowiedzUsuńpyszne i efektowne :) szkoda że ciasto filo jest takie trudno dostępne, z chęcią bym wykonała takie przekąski :D
OdpowiedzUsuńPierwsze zaśliniłam ekran, a potem przeczytałam opis- i bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńTy to masz pomysły! rewelacyjny deser!
OdpowiedzUsuńale wspaniały pomysł na oryginalny deser!
OdpowiedzUsuńoj zjadłabym go ze smakiem :)
Przepięknie podany i baaaaardzo apetyczny deserek :) Pozdrawiam Chris :)
OdpowiedzUsuńMistrzostwo świata!!!!!
OdpowiedzUsuńwow, pycha
OdpowiedzUsuńDokładnie prawdziwe mistrzostwo. Dopracowane deserki pod każdym względem :-)
OdpowiedzUsuńW środku zimy kuszenie mnie ukochanymi truskawkami to naprawdę znęcanie się i nie wiem, czy nie powinno być karalne. Deser wygląda tak, że tylko zgarnąć, chwycić za łyżeczkę i wcinać.
OdpowiedzUsuń