.

piątek, 6 grudnia 2013

Świąteczna choinka.


Jest to przepis na ekspresową choinkę.
Składniki.
2 szkl. cukru
3 łyżki kakao
1 torebka przypraw do piernika
1 kostka np .Kasi
0,5 szkl. wody
4 jajka
2 szkl mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Do rondelka wsypać cukier wymieszany z kakao i przyprawami do piernika gotowymi, a jeszcze lepiej swoimi ,dodać tłuszcz i wlać wodę. Podgrzewać mieszając, aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Ostudzić.
Do zimnej masy dodać żółtka, wymieszać i wsypać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać dokładnie.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Przełożyć do foremki-choinki (lub innej, ale to już nie będzie świąteczna choinka) i piec w temp.180 stop. około 50 min.
Po upieczeniu choinkę ozdobić. Ładnie wygląda również biała.
Wesołych Świąt.




Czekoladowo-kardamonowe ciasteczka świąteczne.

Składniki.
25dag mąki pszennej
1 łyżka kakao
12,5 dag cukru
12,5dag masła
10 dag czekolady z kardamonem
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 olejek pomarańczowy
Masło utrzeć z cukrem i następnie z jajkami. Stopić czekoladę i ostudzoną dodać do masy maślanej, dodać aromat.
Mąkę przesiać z proszkiem , kakao i dodać do masy czekoladowej. Wyrobić gęste ciasto. Na wysmarowanej tłuszczem blasze układać łyżeczką porcje ciasta.
Piec w temp.180 stop.10-12min.

Jeżeli nie mamy czekolady z kardamonem ,to dajemy gorzką+1 łyżeczkę startego kardamonu.

8 komentarzy:

  1. I choinka piękna i babeczki cudne i wszystko w moich smakach. Chrostopher, ale kusisz....

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ się świątecznie porobiło:) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. taką choinkę to ja bym chętnie i u siebie na stole postawiła:) super!

    OdpowiedzUsuń
  4. smakowita choinka:) no i poczęstuję się też przy okazji ciasteczkiem;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ... a Twoja wytrzyma do świąt? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna choinka i babeczki :-)

    OdpowiedzUsuń