.

czwartek, 5 grudnia 2013

Sandacz na sosie z pora.


Składniki:

15 dag filet z sandacza
sok z cytryny, sól
pieprz świeżo mielony
1 por
100 ml. śmietana kremówka 36%
1 łyżka ketchupu
30 ml. brandy
1 łyżka sosu pikantnego chilli
sól, pieprz
masło i olej do smażenia
przyprawa do ryb

Wykonanie:

Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oleju. Dodajemy białe części pora i dusimy. Następnie dodajemy ketchup, łyżeczkę sosu pikantnego chilli, mieszamy i wlewamy śmietanę. Pory dusimy do czasu zredukowania śmietany do połowy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy brandy i sos jest gotowy.
Sandacza posolić, skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w mące i usmażyć na maśle z dodatkiem oleju, oczywiście zaczynając smażenie od strony skóry.
Na talerz wylewamy sos a na nim układamy usmażonego sandacza.
PS. Sandacz w moim wykonaniu przyprawiony jest mieszanką ziołową do ryb. Doprawienie ryby zależy od naszych smaków. Niektórzy lubią tylko sól i cytrynę.


8 komentarzy:

  1. ...i tak powinno być: smacznie i elegancko.

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie podany, bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam sandacza:D ciekawy pomysł na pora:) jak na razie to por u mnie w kuchni występuje w formie kremów:D muszę wypróbować ten sos:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja lubię dobrze przyprawioną rybę. U Ciebie jak zwykle pięknie podana, z pewnością bardzo smaczna. Moja ulubiona ryba :) Pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy sposób na rybkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj, ale bym zjadła taką porcyjkę!! pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  7. musiał być pyszny, zwłaszcza dzięki porom...uwielbiam ich aromat:)

    OdpowiedzUsuń