.

niedziela, 29 grudnia 2013

Schab suszony w ziołach.

Suszony schab.



Jest to przepis nie nowy. Już wiele lat temu robiła go moja mama. Przepisów na ten rodzaj suszonego mięsa jest na blogach kulinarnych  bardzo dużo. Podobnie robi się kiełbasę suszoną tz. palcówkę. Z kiełbasą jest o wiele więcej pracy.  W smaku suszony schab  przypomina polędwicę wędzoną. Należy pamiętać, że najlepiej smakuje bardzo cienko pokrojony.

Składniki:
1 kg schabu b/k
2 dag soli peklowej
2 dag soli kuchennej
4 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki majeranek,
0,5 łyżeczki papryka słodka
0,5 łyżeczki tymianek,
0,5 łyżeczki pieprz świeżo mielony
0,5 łyżeczki ziaren jałowca
5 ziaren ziele angielskie
3 liść laurowy
1 łyżeczka  cukier

Mięso dokładnie oczyścić z tłuszczu i błon. Przyprawy rozetrzeć w moździerzu i dokładnie natrzeć  oczyszczony schab. Tak natarty przyprawami schab, wkładamy najlepiej do szklanego naczynia i odstawiamy w zimne miejsce na około 4 dni. Schab co jakiś czas odwracamy, a soki które puści wylewamy. Po tym czasie przekładamy do siatki wędliniarskiej i wieszamy w ciepłym, przewiewnym miejscu. Suszymy  4  do 5 dni. Po tym czasie wyjmujemy z siatki , zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 12 godzin w celu schłodzenia do lodówki i po tym czasie  mamy gotową dobrą wędlinę.





15 komentarzy:

  1. O ja cie! I po co ja tu zaglądała, teraz muszę iść do lodówki i coś przegryźć - strasznie zgłodniałam. :))
    Muszę kiedyś ten Twój sposób wypróbować, bo to dopiero jest prawdziwa wędlinka, nie to co się kupuje w sklepach.

    DO SIEGO ROKU.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała domowa wędlinka!! przymierzałam się już do podobnego przepisu, ale nie mam gdzie wysuszyć mięska, a szkoda, bo schabik wygląda przepysznie.
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam na Święta podobny. Akurat śniadanko dziś z nim sobie zrobiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis doskonały. Zawsze to samodzielnie zrobiony i bez chemii i smaczny.....:)

    OdpowiedzUsuń
  5. No i jak tu Cię nie podziwiać za takie frykasy ? No powiedz, jak? Do Ciebie jak się zagląda, to automatycznie człowiek głodnieje:D I nie ważne , ze nie można patrzeć na jedzenie :P Rewelacyjny przepis:) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój schabik też się suszy jeszcze trochę. Ja nie dodaję aż tyle ziół robię trochę w oszczędniejszej wersji ha ha. Wygląda pysznie twój schab. Taka domowa wędlina to jest coś wspaniałego.

    OdpowiedzUsuń
  7. "...wieszamy w ciepłym, przewiewnym miejscu." Jak ciepłym? W kuchni mam ok. 24 st. czy to za ciepło? Chętnie bym spróbowała takiego schabiku, wygląda świetnie! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najważniejsze jest dobrze natrzeć przyprawami i odstawic do zinmego na 4 dni.Ja wieszam przy kominku.Myślę że te 24 oC to wcale nie za dużo.(ale masz gorąco).

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Muszę spróbować koniecznie!
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  8. Matko kochana, jak ten schab wspaniale wygląda! Chyba sobie taki zrobię kiedyś...

    OdpowiedzUsuń
  9. rewelacja taka własna domowa wędlinka!

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż Ci zazdroszczę takiego pysznego schabu, wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Magnifico te ha quedado este lomo, por aqui es un lujo. Aprovecho para desearte una feliz salida y una mejor entrada de año, lleno de mucha alegría, felicidad, ilusión y mucha magia, un besazo
    Sofía

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniały pomysł na schab! aż mi ślinka cieknie :)
    Chętnie bym go wypróbowała, tylko co ja zrobię z moimi kotami? ;) przy nich nie da się zostawić takiego aromatycznego mięsa bez dozoru :D
    Musze coś wymyślić :))))

    OdpowiedzUsuń