.

wtorek, 3 grudnia 2013

Ragoût Christophera.


Ragoût  (wym. ragu, fr. ragoût od ragoûter — przywrócić apetyt ) -  może się odnosić do wszelkich potraw wykonanych z produktów rozdrobnionych w różnym stopniu i duszonych w sosie, podawanych jako samodzielne danie, dodatek lub rodzaj gęstego sosu jak np.: francuskie fricasse czy pochodzące z Prowansji ratatouille, włoski sos boloński (ragù alla bolognese), węgierskie leczo (lecsó) i pörkölt oraz inne popularne w Europie Środkowej gulasze, angielski stew, czy polski bigos.
Jednym ze składników naszej potrawy jest trawa cytrynowa. Kilka słów na jej temat. Jest jej ponad 50 gatunków. Pochodzi z Indii, obecnie coraz częściej uprawiana jest w Polsce. Ma przyjemny cytrynowy smak, posiada silne właściwości fungistatyczne ( hamujące rozwój grzybów). W roku2006 zespół z Uniwersytetu Ben Guriona z Izraela stwierdził, że trawa cytrynowa posiada działanie anty nowotworowe. W handlu występuje w postaci suszonej, sproszkowanej, w paście i świeżej. W kuchni stosowana jako dodatek do herbaty, zioło dodawane do drobiu, krewetek, zup, sosów.
 Składniki dla 5 osób:


50 dag  polędwica wieprzowa  pokrojona w cienkie plasterki,
20 dag  świeżych oczyszczonych krewetek,
20 dag młodej szerokiej fasoli
20 dag fasolka szparagowa
2 cebule pokrojone w pól plasterki
1 młoda cukinia pokrojona w paski
2 łodygi selera naciowego
2 szt. czerwona  papryki pokrojonej w paski,
4  ząbki posiekanego czosnku,
1 papryczka chilli
1 łyżka posiekanej kolendry,
Trawa cytrynowa, chilli, sos sojowy
sambal oelek
½ szklanki bulionu z drobiu
oliwa z oliwek
sól
Olej do smażenia


Wykonanie :
Zrobić marynatę: sos sojowy ,sos chilli słodko pikantny, posiekany ząbek czosnku i drobno pokrojona mała  ostra papryczka, oliwa z oliwek, trawa cytrynowa, kolendra i  sól. Wszystko razem wymieszać i włożyć pokrojoną w plasterki polędwicę. W osobnym naczyniu zamarynować krewetki, sos sojowy i sambal oelek. Polędwiczki i krewetki trzymać w zalewie około 30 minut.
Dwie fasole blanszujemy we wrzątku około 5 minut. Odcedzamy.


Całą potrawę wykonujemy w woku. Na gorący olej wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną  polędwicę, mieszamy, chwilę smażymy, dodajemy cebulę pokrojoną w pół plasterki, seler naciowy i paprykę. Po chwili cukinię i odcedzone fasolki. Następnie przyprawy . Chwilę wszystko razem smażymy i  podlewamy bulionem. Chwilę jeszcze dusimy i redukujemy ( odparowujemy nadmiar bulionu i soków) w celu wytworzenia sosu. Na koniec dodajemy przesmażone na innej patelni krewetki . 

16 komentarzy:

  1. ależ apetyczne danie, wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Krewetki oddam bez żalu, a reszty chętnie spróbuję. Bardzo lubię takie kolorowe dania.

    OdpowiedzUsuń
  3. kolorowe, pyszne danie! ja zjadłabym część z wieprzowiną, a krewetki na pewno wyjadłyby moje dzieci, bo bardzo lubią:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ragout na bogato! wyśmienicie wygląda:) achhh

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie wygląda, bardzo chętnie spróbowałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  6. różnorodnie i kolorowo:d Wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak dla mnie bardzo pysznie... polędwiczka i krewetki w towarzystwie warzyw. Danie idealne dla kobiety i mężczyzny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jakie wspaniałe pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe ragout, najchętniej zjadłabym krewetki :) Rewelacyjne!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak dla mnie ragout super, ale ...bez krewetek. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na szczęście nie straciłam apetytu, ale gdyby nawet... to po takim daniu na pewno bym go odzysakała :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Moje smaki, krewetki, dużo fajnych warzyw, pięknie podane. Je się oczami :-)

    OdpowiedzUsuń