.

niedziela, 17 listopada 2013

Piersi z gęsi pieczone w rękawie.




Składniki:
2 piersi z gęsi
2 jabłka
10 śliwek suszonych
10 moreli
pieprz świeżo mielony
kucharek
1 łyżka majeranek
1 łyżeczka rozmaryn
10 ziaren jałowca
oliwa

Wykonanie:
Skórę gęsi  naciąć  w ukośną kratkę nożem i doprawić przyprawami.  Odstawić na parę godzin w chłodne miejsce. Rozgrzać patelnię i na odrobinie oleju, przesmażyć piersi, zaczynając od strony skóry. Obsmażone piersi przełożyć do rękawa do pieczenia, dodać owoce, związać końce i piec w piekarniku w temp. 180 stop. około 70 minut. Wyjąć z piekarnika, dać im  chwilę odpocząć, pokroić  w plastry i obłożyć owocami. Smacznego.
Piersi z gęsi pieczone w rękawie.





14 komentarzy:

  1. Bardzo soczyste danie zrobiłeś. Przyznam, że nie piekłam w rękawie, ale wydaje się to byś fajnym sposobem na upieczenie takiego mięsa. Ładnie podane i tak przed śniadaniem zaostrzyło mi apetyt na cały dzień. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam ochotę upiec gęś na Święta, ale muszę poszukać kogoś , kto sprzedaje prywatnie, dobre mięso. Przepis bardzo fajny, zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam gęsiny, muszę to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię połączenie mięsa i owoców, ale wstyd przyznać gęsiny w takim składzie jeszcze nie robiłam.
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł z rękawem,trzeba spróbowac;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantástica receta. Una pena que por aquí no vendan ganso, aunque quizás con un buen pato también se pueda hacer. Saludos.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wlasnie ges teraz za mna chodzi:) Zrobione w rekawie kazde miesko jest soczyste i delikatne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. trafiłeś w moje smaki:) akurat szukam dobrego przepisu na pierś z gęsi:) zapisuję przepis i zrobię u siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. U nas nie można dostać gęsiny :-(

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszny pomysł, gęś wygląda przepysznie i bardzo soczyście, polecam również w sosie musztardowym wg Pascala(,kuchnia lidla), mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. No he probado nunca esta carne, pero la pinta del plato es delicioso. Un saludo.

    OdpowiedzUsuń
  12. Hola Nunca he probado esa carne, pero se ve una receta fantástica me encanta !!!
    Saludos
    El Toque de Belen

    OdpowiedzUsuń
  13. ges jest cudowna i bardzo zdrowa!

    OdpowiedzUsuń