Składniki:
2 piersi z gęsi
2 jabłka
10 śliwek suszonych
10 moreli
pieprz świeżo mielony
kucharek
1 łyżka majeranek
1 łyżeczka rozmaryn
10 ziaren jałowca
oliwa
Wykonanie:
Skórę gęsi naciąć
w ukośną kratkę nożem i doprawić przyprawami. Odstawić na parę godzin w chłodne miejsce.
Rozgrzać patelnię i na odrobinie oleju, przesmażyć piersi, zaczynając od strony
skóry. Obsmażone piersi przełożyć do rękawa do pieczenia, dodać owoce, związać
końce i piec w piekarniku w temp. 180 stop. około 70 minut. Wyjąć z piekarnika,
dać im chwilę odpocząć, pokroić w plastry i obłożyć owocami. Smacznego.
Piersi z gęsi pieczone w rękawie.
Bardzo soczyste danie zrobiłeś. Przyznam, że nie piekłam w rękawie, ale wydaje się to byś fajnym sposobem na upieczenie takiego mięsa. Ładnie podane i tak przed śniadaniem zaostrzyło mi apetyt na cały dzień. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMam ochotę upiec gęś na Święta, ale muszę poszukać kogoś , kto sprzedaje prywatnie, dobre mięso. Przepis bardzo fajny, zapisuję:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam gęsiny, muszę to zmienić:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię połączenie mięsa i owoców, ale wstyd przyznać gęsiny w takim składzie jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)
Super pomysł z rękawem,trzeba spróbowac;)
OdpowiedzUsuńświetne:)
OdpowiedzUsuńFantástica receta. Una pena que por aquí no vendan ganso, aunque quizás con un buen pato también se pueda hacer. Saludos.
OdpowiedzUsuńWlasnie ges teraz za mna chodzi:) Zrobione w rekawie kazde miesko jest soczyste i delikatne:)
OdpowiedzUsuńtrafiłeś w moje smaki:) akurat szukam dobrego przepisu na pierś z gęsi:) zapisuję przepis i zrobię u siebie:)
OdpowiedzUsuńU nas nie można dostać gęsiny :-(
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł, gęś wygląda przepysznie i bardzo soczyście, polecam również w sosie musztardowym wg Pascala(,kuchnia lidla), mniam :)
OdpowiedzUsuńNo he probado nunca esta carne, pero la pinta del plato es delicioso. Un saludo.
OdpowiedzUsuńHola Nunca he probado esa carne, pero se ve una receta fantástica me encanta !!!
OdpowiedzUsuńSaludos
El Toque de Belen
ges jest cudowna i bardzo zdrowa!
OdpowiedzUsuń