.

piątek, 15 listopada 2013

Oczy carycy II - wersja z alkoholem i bitą śmietaną.


1. Ciasto białe

6 białek
1  szkl. cukru
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1/2 szkl.mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
80 ml oleju
1 łyżka soku z cytryny

Białka ubić ,dodając pod koniec stopniowo cukier. Wmieszać mąki z proszkiem ,wlać olej i sok z cytryny, dokładnie ,delikatnie wymieszać. Blachę 25x36 cm natłuścić i wylać białe ciasto.

2. Ciasto ciemne.

6 żółtek
1 całe jajko
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki tortowej
¾ łyżki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
80 ml oleju

Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę ,dodać mąkę z proszkiem i kakao ,wymieszać i ,wlać olej i dokładnie wymieszać. Otrzymane ciemne ciasto wylać na białe. Widelcem przemieszać głęboko ciasta  tworząc „esy-floresy”.
Piec 30 min.w temp. 180 stop. Ostudzić.

3. - 2 galaretki agrestowe
Galaretki  ,2,rozpuścić w 850ml gorącej wody i odstawić do niecałkowitego stężenia.

4. - 180g biszkoptów
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100 ml wody gorącej
100 ml wódki
2 łyżeczki cukru
500 ml śmietany 36%
1-2 łyżeczki cukru
1 opak.Śmietan –Fix
50 g płatków migdałowych uprażonych

Sporządzić kawę ,dodać cukier i alkohol ,mamy  poncz.
Śmietanę ubić z cukrem i Śmietan-Fix.



5.Teraz wracamy do upieczonego i zimnego ciasta.
1/3 ponczu nasączyć ciasto.
Połowę ubitej śmietany wyłożyć na ciasto.
Biszkopty maczać w ponczu i ułożyć na śmietanie.
Tężejącą galaretką zalać biszkopty. Odstawić  do całkowitego stężenia.
Pozostałą śmietanę wyłożyć na galaretkę i posypać uprażonymi migdałami.
Ciasto jest dobre następnego dnia ,kiedy biszkopty zmiękną .





12 komentarzy:

  1. Que delicia de pastel, se ve exqusito y la presentación estupenda...!!!
    Saluditos..!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasto- wiem, bo piekę bardzo podobne tylko u mnie to " ciasto carycy" i już nie wygląda tak efektownie jak Twoje Christopher!!
    Miłego dni:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przymierzam się do tego ciasta i przymierzam :) Twoje jest wspaniałe !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie cudo!!!! piękne! zrobię z ogromną przyjemnością!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda apetycznie,ale muszę wynaleźć zamiennik biszkoptów, bo nie lubię ich nasączonych. W ogóle nie lubię ich w cieście.
    Cały czas obserwuję jakie dania serwujesz. Bardzo ciekawy blog:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto przedstawiłeś fantastycznie. Kusi swoim wyglądem, oj...kusi. Chętnie go zrobię, żeby kusiło moich gości :) Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  7. Un pastel delicioso y muy tentador, todo un manjar. Un saludo.

    OdpowiedzUsuń
  8. Też niedawno robiłam, pyszne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  9. jeszcze nie robiłam, ale po Twoim wpisie, niewykluczone, uwielbiam ciasta i desery :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Coś dla mnie. Jak nie lubię pić alkoholu i unikam jak mogę, tak kocham słodkości z alkoholem. Dziwne, prawda? Ale to jedna z licznych moich fanaberii. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń