.

wtorek, 5 listopada 2013

Kaczka po pekińsku.


Kaczka po pekińsku:
Przygotowanie oryginalnej kaczki po pekińsku wymaga tak wysokiego kunsztu ,że od kucharza amatora nie można żądać tej sztuki. Poniższy przepis ,z pewnej chińskiej restauracji ,został specjalnie uproszczony dla potrzeb domowej kuchni  na podstawie klasycznego , liczącego 15 tysięcy słów. Oryginalność  tej potrawy wynika przede wszystkim  ze sposobu jedzenia. Mięso kaczki zawija się w placki mandaryńskie posmarowane odpowiednimi sosami ,obłożone paskami szczypioru i kawałkami  świeżego ogórka .

Składniki: 
1 dobrze utuczona kaczka
125 ml wódki lub ginu
2 łyżeczki soli lub 2 łyżki sosu sojowego
170 g miodu
1 łyżka wina ryżowego lub wytrawnego sherry
125 ml wrzącej wody
1 pęczek dymki
Sos śliwkowy

Wykonanie:
Kaczkę dokładnie umyć  ,usunąć tłuszcz  ,gruczoł tłuszczowy i końcówki skrzydeł. Osuszyć w środku i na wierzchu. Skórę natrzeć wódką i odstawić na 30 min.
W dużym garnku zagotować wodę ,aby sparzyć skórę. Ptaka zanurzyć we wrzątku i wyjąć ,nim woda zacznie ponownie wrzeć.
Osuszyć i natrzeć solą. Powiesić  za kuper na haku w przewiewnym miejscu i zostawić na noc. I tutaj pojawiają się kłopoty natury technicznej np. brak haka czy przewiewnego miejsca. W takiej sytuacji pozostaje nam lodówka.
Następnego dnia zagotować  125ml wody ,wlać wino lub sherry, miód i tym roztworem smarować  kaczkę 3-4 razy w godzinnych odstępach.
I znowu powiesić kaczkę na 12-24 h, tym razem na 2 hakach za skrzydła ,aby tusza się nie ruszała. Podstawić miskę (tacę) na skapujący płyn.
Po tym czasie umieścić kaczkę w piekarniku na ruszcie. Pod spód wstawić  blaszkę wypełnioną  wodą. Skrzydła przykryć aluminiową folią i piec w temp.200 stop. Przez 20-25 min. Następnie zmniejszyć temp. do 160stop.i piec przez 1 h. W połowie czasu kaczkę odwrócić.
Skóra musi być dobrze przypieczona ,kolor ciemny brąz z odcieniem czerwonym ,jeśli tak nie jest ,należy zwiększyć temp. do 190 stop.
Kaczkę wyjąć z pieca i odczekać 5 min. Zdjąć skórę  i pokroić na małe kawałki 3-5 cm .Ja przecinam  skórę wzdłuż grzbietu i podważam nożem ,wtedy łatwo odchodzi .Mięso pokroić na wygodne do jedzenia kawałki. Ułożyć na podgrzanym talerzu.
W czasie pieczenia przygotować sos śliwkowy ,dymkę i upiec placki mandaryńskie  .Białe części dymki ponacinać na długości 2,5cm ,tak gęsto jak to możliwe i zanurzyć w lodowatej wodzie. Powstałymi  cebulowymi pędzelkami smarujemy placki  sosem.

Placki z kaczką po pekińsku jada się palcami.


Sos śliwkowy.

Sos sporządzany z solonych chińskich śliwek i moreli  ma słodko-kwaśny smak. Macza się w nim pieczone  ,gotowane mięsa ,a przede wszystkim pieczoną kaczkę.
W moim przepisie wykorzystuję nasze wspaniałe ciemne ,duże śliwki  lub węgierki.

Składniki: 
6 dużych śliwek lub 12 węgierek bez pestek
4 -5 łyżek konfitury morelowej
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka papryczki  chilli ,roztartej

Wykonanie: 
Śliwki podgotować ,dodać resztę składników ,gotować jeszcze 1-2 min i zmiksować.
Można doprawić do smaku ,regulując  smak słodko-kwaśny do własnego „pH” ,np.syropem cukrowym lub zwykłym cukrem.
Sos przełożyć do wyparzonych słoiczków ,zakręcić  i niech czeka na swoją kolej ,oczywiście wtedy ,jeżeli  nie podajemy go od razu.

Placki mandaryńskie.

Placki obok ryżu są ulubionym dodatkiem do dań w Chinach Północnych .Są one prawie zawsze dodawane do pokrojonego w paski mięsa i ryby. A do kaczki po pekińsku  po prostu nie może ich zabraknąć.

Składniki:
300 g mąki pszennej
0,25 l wrzącej wody
1-2 łyżki oleju sezamowego
¼ łyżeczki soli

Wykonanie:




Do przesianej mąki  wlewać powoli wodę ciągle mieszając drewnianą łyżką. Wyłożyć na stolnicę i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 30 min.
Znowu wyrobić ,uformować wałek o średnicy 4 cm i pokroić na 16 kawałków.
Każdy kawałek rozpłaszczyć , połowę posmarować olejem sezamowym  i nałożyć  na pozostałe ,tworząc pary.
Pary rozwałkować na placki o średnicy 15 cm.
Patelnię posmarować olejem sezamowym  ,smażyć placki  ,aż się wybrzuszą ,z obu stron ,potrząsając patelnią ,aby nie przywarły. Smażyć  ,aż powstaną brunatne plamki.
Po usmażeniu natychmiast przykryć  .











18 komentarzy:

  1. od dłuższego czasu chodzi za mną taka kaczucha!:D mmmmmmmmmmmmmmmmm ale mi narobiłeś smakuuuuuuuuuuuu:D

    OdpowiedzUsuń
  2. wow! jestem pod wrażeniem! chciałabym spróbować tego dania, bo sama do tej pory nie zabrałam się jeszcze za przyrządzenie kaczki. Muszę to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przeczytałam Twój post z zaciekawieniem. Przyznam, że pracy jest sporo ale efekt... Niesamowity. Tak przygotowaną kaczkę chętnie zamówiłam w restauracji. Pięknie podana. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Christopher, jesteś mistrzem po prostu.
    Przepis zapisuję w mojej zakładce "Polecam u innych"
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dla mnie przyrządzenie kaczki to czarna magia:) dlatego podziwiam wszystkich, którzy ją robią i to jeszcze w tak doskonały sposób jak Ty! Chylę czoła! Danie wygląda obłędnie:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Impresionante trabajo!!! pero muy laborioso, tiene que estar realmente delicioso. Saludos. Sonsoles

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda świetnie, chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo podoba mi się przepis, a szczególnie na sos śliwkowy!! muszę wypróbować zanim są jeszcze świeże owoce:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lo sirvas como lo sirvas se ve muy rico, estupenda receta. Un saludo.

    OdpowiedzUsuń
  10. Smakowicie wygląda ! :) Pozdrawiam i zapraszam do Siebie !@ http://ksiakucharska.crazylife.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze robiłam kaczkę z jabłkami. Muszę tego spróbować, bo aż mi pachnie z monitora, tak smakowicie wygląda :)

      Usuń
  11. Ale się zrobiłam głodna.. Kurcze.. nie masz litości Krzysiu.. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jesteś prawdziwym Mistrzem!

    OdpowiedzUsuń
  13. Kaczka za mną chodzi od jakiegoś czasu, normalnie czytasz mi w myślach ha ha. Po pekińsku jeszcze nie jadłam, kusisz :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepis zapisuję. ja kaczki nie lubię i nie robię. Za to mój mąż uwielbia i jak ma ochote to sam sobie przyrządza ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. boskie danie, urzekły mnie ta placki ale kaczka też smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń