.

czwartek, 31 stycznia 2013

Pstrąg na niebiesko.




Składniki:

1 pstrąg
0,5 l woda
2 łyżki octu
0,25 l wino czerwone
1 p. włoszczyzny (2 marchewki,1.2 seler,1 pietruszka)
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
Sól, pieprz
Żelatyna
1 białko do sklarowania

Wykonanie:

Do garnka wlać wodę, wino,ocet, obraną i umytą włoszczyznę, liść, ziele angielskie, sól i odrobinę pieprzu. Gotować 15 minut.
Podczas gotowania wywaru, pstrąga wyfiletować, umyć i nadać mu kształt w jakim go chcemy podać, pomagając przy tym sobie np. patyczkiem do szaszłyków, nicią kucharską, wykałaczkami.
Po ugotowaniu nadanie naszej rybce kształtu nie będzie już możliwe.
Po 15 minutach gotowania wywaru, włożyć do niego ukształtowaną przez nas rybkę, która natychmiast nabierze błękitnego koloru.
Gotować jeszcze 30 minut na bardzo małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia.
Następnie wyjąć pstrąga na pólmisek, udekorować.
Z wywaru wyjąć warzywa. Wywar sklarować, przecedzić przez sito wyłożone gazą.
Dodać żelatynę. Potrzebna ilość musimy odmierzyć sami. Zależy to od ilości pozostałego wywaru i producenta żelatyny.
Udekorowanego pstrąga zalać tężejącą galaretą.

3 komentarze:

  1. pysznie wygląda:) bardzo lubię tę rybę i obojętnie w jakim kolorze by nie była:) ciekawy przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pysznie wygląda ta rybka :) dla mnie bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow! pstrąg robi naprawdę wrażenie... aż żal byłoby mi jeść!

    OdpowiedzUsuń